BEDRIFTSTEKNOLOGI

Brikkeprodusenter i nye allianser

Cyrix avslørte tidligere denne uken noen detaljer om sine kommende prosessorer for lavpris-PC-er. Samtidig forhandler AMD og IBM om at IBM skal produsere endel av AMDs K6 prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. feb. 1998 - 15:08

Under et seminar i Taipei mandag, avslørte Bruce Date, Cyrix' utviklingsdirektør, at Cyrix planlegger å lansere en 300 MHz-versjon av sin 6x86MX-prosessor i andre kvartal i år. Denne vil støtte den kommende 100 MHz-bussen og vil trolig være med på å forlenge levetiden til Socket 7-arkitekturen.

Brikken, som ifølge Semiconductor Business News kalles 6x86MX-PR300GP, vil trolig være Cyrix' første prosessor som er laget med en 0.25 mikron prosessteknologi. Prosessoren er beregnet for billige til middels dyre PC-er.

Date fortalte også at neste generasjon av Cyrix' MediaGX-prosessor, vil bli lansert i fjerde kvartal i år. Denne kalles MXi og er beregnet for PC-er i det nedre prissjiktet. Ifølge Date vil MXi bli utstyrt med en eller annen form for 3D- eller multimediaegenskaper, uten at han vil gå nærmere inn på det.

AMD på sin side satser foreløpig fortsatt på sin K6-prosessor, men har helt siden K6 kom i april i fjor, slitt med å dekke etterspørselen. Ifølge Reuters har derfor AMD innledet forhandlinger med IBM om at også IBM skal produsere denne prosessoren for AMD, uten at hverken AMD eller IBM vil bekrefte dette.

AMD har hittil ikke vært villige til å si noe om selskapets manglende produksjonskapasitet, men mange analytikere tror at problemet ligger i høy feilprosent i produksjonen.

Hvis nå IBM begynner å produsere K6-prosessorer for AMD, er det mulig at denne feilprosenten vil bedre seg. Spørsmålet er om feilen ligger i AMDs nåværende produksjonsprosess, eller om det hele skyldes måten K6 er designet på. Hvis det siste er tilfelle, vil feilprosenten neppe kunne endres vesentlig.

En annen årsak til at AMDs K6-produksjon har vært lav, er at selskapet er inne i en overgangsfase fra 0.35 mikron til 0.25 mikron prosessteknologi, noe som nødvendigvis tar tid. Fordelen med en slik overgang, i tillegg til at den gjør det mulig å lage raskere prosessorer, er at man får plass til flere brikker på hver silisiumskive som går gjennom produksjonsprosessen. Dette gjør prisen lavere, samtidig som produksjonskapasiteten øker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.