BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bringer 3D-grafikk til den mobile weben

Opera Software fornyer mobilnettleserne.

Opera Software tilbyr nettlesere til de fleste mobiltelefoner og nettbrett.
Opera Software tilbyr nettlesere til de fleste mobiltelefoner og nettbrett. Bilde: Opera Software

Ifølge forbindelse med at Mobile World Congress arrangeres i Barcelona, kom Opera Software med flere mobilrelaterte nyheter.

Først og fremst så lanserte selskapet versjon 12 av Opera Mobile til Android og Symbian.

I alle fall Android-versjonen inkluderer en ny utgave av presentasjonsmotoren Presto og leveres med støtte for WebGL-standarden for webbasert 3D-grafikk. Det loves også bedre HTML5-støtte ved at HTML5-parseren Ragnarök nå er inkludert. Dessuten støttes HTML5 Camera og HTML5 Device Orientation. Dessuten loves støtte for den NFC-baserte teknologien Android Beam, samt forbedringer knyttet til blant annet fanefunksjonaliteten. Nettleseren kan lastes ned fra denne siden.

Opera Software kunngjorde også at selskapet har kommet med en eksperimentell utgave av Opera Mobile 12 for Intel-baserte Android-enheter. Den leveres med stort sett den samme funksjonaliteten som ARM-utgaven.

Selskapet har også kommet med en versjon av Opera Mobile 12 for MIPS-baserte Android 4.0-nettbrett. MIPS er en egen prosessorarkitektur fra selskapet MIPS Technologies. Den brukes primært i integrerte enheter, men også i nettbrettet Anovo Novo7, som ble avduket i desember i fjor.

Da Opera Software kom med Opera Mobile 11, ble Opera Mini 6 lansert samtidig. En tilsvarende dobbeltlansering skjedde ikke i dag, men selskapet forteller likevel litt om den kommende Opera Mini-versjonen, som foreløpig bare kalles Opera Mini Next. En tidlig testutgave er tilgjengelig via denne siden.

Den vesentligste nyheten i Opera Mini Next er noe Opera Software kaller for «Smart Page», et grensesnitt som plasseres ved siden av Operas Speed Dial og som skal gi raskere tilgang til sosiale nettverk som Facebook og Twitter, samt til nyhetsoversikter og annet.

    Les også:

I første omgang vil Smart Page-funksjonen bare være tilgjengelig for de enklere «feature phone»-mobilene. Senere i år skal den også gjøres tilgjengelig for Opera Mini-brukere med smartmobil.

I Android-utgaven av Opera Mini Next er maskinvareakselerasjon og en fornyet utgave av Speed Dial, med ubegrenset antall snarveier, blant nyhetene.

Den tidligere testversjonen av Opera Mini Next kan installeres side om side med dagens stabile utgave av Opera Mini.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.