ETHERNET

Bringer fem ganger raskere Ethernet til dagens kabler

Én gigabit per sekund har blitt en flaskehals for mange.

Vanlige Category 6-kabler (Cat.6) vil også kunne brukes til å levere Ethernet med hastigheter på opptil 5 gigabit per sekund.
Vanlige Category 6-kabler (Cat.6) vil også kunne brukes til å levere Ethernet med hastigheter på opptil 5 gigabit per sekund. Bilde: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. sep. 2016 - 11:58

Standardiseringsorganisasjonen IEEE godkjente i forrige uke to nye Ethernet-spesifikasjoner som kan bli svært utbredt. Standardene kalles for IEEE P802.3bz 2.5GBASE-T og 5GBASE-T. 

I dag har nesten alle pc-er og enklere nettverksutstyrt støtte for den snart 20 år gamle Gigabit Ethernet-teknologien (1000BASE-T), men i mange tilfeller begynner én gigabit per sekund å bli en flaskehals.

Det finnes allerede flere Ethernet-standarder som støtter langt høyere hastigheter over både fiber- og kobberkabler («twisted pair»). Men ved bruk av kobberkabler kreves det da andre kabler enn det som vanligvis brukes for 1000BASE-T, og rekkevidden er gjerne kortere. 

Leste du denne? Første produkt med ny og raskere Wi-Fi-standard i salg i Norge – men 802.11ad er foreløpig ikke for bedriftene

Opptil 5 gigabit/s

I 2014 gikk derfor en gruppe selskaper, inkludert Aquantia, Cisco, NXP og Xilinx, sammen i NBASE-T Alliance for å utvikle raskere Ethernet-spesifikasjoner for kabeltypene som nå er mest utbredt, Category 5e og Category 6. I en pressemelding skriver alliansen at det globalt er installert noe slikt som 70 milliarder meter med slik kabel, koblet til 1,3 milliarder uttak. 

Med to nye Ethernet-spesifikasjonene, 2.5BASE-T og 5BASE-T Ethernet, vil de samme Cat.5e- og Cat.6-kablene kunne brukes, samtidig som at man kan oppnå opptil 5 gigabit per sekund over strekninger på opptil 100 meter. NBASE-T-spesifikasjonen inkluderer en «downshift»-funksjon som innebærer at nettverkssystemet kan velge den beste hastigheten som kabelanlegget kan støtte på en pålitelig måte. 

Les også: Trafikken på fibernettet vokser så mye at man har blitt helt nødt til å gjøre noe

Få produkter så langt

Selv om man ikke behøver å bytte kabler for å gå fra Gigabit Ethernet til 2.5BASE-T eller 5BASE-T Ethernet, så må endeutstyret ha støtte for dette. Det finnes allerede en del komponent- og testprodukter med støtte for de nye teknologiene, men knapt noe er beregnet for sluttbrukere.

Men nå som teknologien har blitt standardisert, med over 40 selskapet blant støttespillerne, er det trolig bare et tidsspørsmål før produktutvalget vokser. 

– Vår neste utfordring er å sørge for at teknologien blir utbredt. Vi gjør dette arbeidet for å bygge en teknologi som kan brukes, og inntil den blir mye brukt i den virkelige verdenen, er vi ikke ferdige, skriver Peter Jones, formann i NBASE-T Alliance i et blogginnlegg.

Analyseselskapet Dell'Oro Group mener at det neste år vil bli installert mer enn tre millioner NBASE-T-porter globalt. Dette sier Alan Weckel, selskapets direktør med ansvar for Ethernet-svitsjmarkedet, i en pressemelding fra NBASE-T Alliance.

Les også: Lover gigabit/s-fart med mobilen allerede i år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.