UTVIKLING

Bringer .NET til Mac og Linux

Åpner dessuten kildekoden.

Microsoft skal gjøre store deler av selskapets .NET-teknologi til åpen kildekode, samt tilgjengelig for Linux og OS X.
Microsoft skal gjøre store deler av selskapets .NET-teknologi til åpen kildekode, samt tilgjengelig for Linux og OS X. Illustrasjonsfoto: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. nov. 2014 - 08:30

Microsoft kunngjorde i går at hele serverside-delen av .NET skal gjøres til åpen kildekode. Dessuten skal .NET utvides til å kunne kjøres på Linux og OS X. Dette ble kjent under konferansen Connect (); som Microsoft arrangerer i New York denne uken. Samtidig kom selskapet med en ny gratisversjon av Visual Studio – Visual Studio Community 2013.

Microsoft har de senere årene gitt ut en hel del utviklerverktøy som åpen kildekode. Dessuten er det klart at selv om Windows fortsatt er viktig for Microsoft, så er et minst like viktig å kunne tilby selskapets løsninger så bredt som mulig. «Services and Devices», og «Cloud first, Mobile first» er uttrykkene selskapets toppsjef har gjentatt oftest de siste årene.

– Med milliarder av enheter på markedet i dag, trenger utviklere verktøy som kan treffe mange ulike formfaktorer og plattformer, sier S. Somasegar, sjef for Microsofts utviklerdivisjon, i en pressemelding.

– Gjennom Visual Studio og .NET leverer vi en storstilt ende-til-ende-løsning for utviklere for å bygge og administrere applikasjoner på tvers av mange enheter og plattformer.

Les også: Microsoft etablerer .NET-stiftelse

Med den fulle .NET serverstakken, som nå altså gjøres til åpen kildekode, mener Microsoft blant annet ASP.NET, .NET-kompilatoren, .NET Core Runtime, Framework og Libraries. Alt skal gjøres tilgjengelig gjennom .NET Foundation, som ble etablert tidligere i år. Stiftelse har allerede ansvaret for omtrent 30 åpen kildekodeprosjekter, stort sett utgitt med Apache-lisens eller MIT-lisens. Det ser ut til at det er primært er MIT-lisensen som skal brukes nå.

Visual Studio Community 2013 <i>Bilde: Microsoft</i>
Visual Studio Community 2013 Bilde: Microsoft

I et blogginnlegg forklarer Microsofts Scott Guthrie at det er en offisiell distribusjon av .NET Core som skal lages for Linux, men også for Mac.

– Dette vil gjøre det mulig å bygge .NET-baserte server- og nettskyapplikasjoner og kjøre dem både på Windows Server og Linux. Det vil gjøre det mulig for alle utviklere – uavhengig av hvilket operativsystem de bruker eller sikter mot – å benytte .NET, samt å gjøre dette på en runtime med helt åpen kildekode, skriver Guthrie.

Mono

Nå finnes det allerede en åpen kildekode-basert .NET-implementering til Linux, nemlig Mono. Det er ingenting som tyder på at det prosjektet nå blir lagt ned.

– Vi vil samarbeide tett med Mono-fellesskapet mens vi fullfører for portering til Linux. Mono-fellesskapet har gjort en flott jobb med å forbedre .NET og Linux det siste tiåret. Å utgi .NET Core-kildekoden under en åpen kildekode-lisens vil gjøre det mulig for å samarbeide mye tettere framover. Det er mange Linux-forbedringer Mono har bygget, som vi ønsker å benytte, og tilsvarende er det forbedringer Mono nå vil kunne dra nytte av ved å kunne benytte .NET-kildekoden, skriver Guthrie.

The Register har intervjuet Miguel de Icaza, som startet Mono-prosjektet, om hva gårsdagens nyhet betyr for Mono.

Visual Studio

Visual Studio Community 2013 er ifølge Guthrie et fullverdig IDE med støtte for ulike prosjekttyper og betydelige utvidelsesmuligheter, inkludert VSIX-utvidelser som Xamarin, ReSharper og VsVim. Det kan benyttes av «non-enterprise» virksomheter med fem eller færre utviklere som samarbeider om kommersielle eller ikke-kommersielle prosjekter. Det kan også brukes til akademiske forsknings- og undervisningsformål, av utviklere som bidrar til åpen kildekode-prosjekter, samt av individuelle utviklere, uavhengig av formål.

Den nye gratisversjonen av Visual Studio er allerede tilgjengelig her.

2015

Microsoft avduket i går også Visual Studio 2015 og .NET 2015. Hovedbudskapet under denne presentasjonen var «bygg for enhver enhet». Visual Studio 2015 Preview, som er tilgjengelig her, skal ha innebygd støte for utvikling til både iOS, Android og Windows.

Android-emulatoren i Visual Studio 2015 <i>Bilde: Microsoft</i>
Android-emulatoren i Visual Studio 2015 Bilde: Microsoft

For ytterligere støtte for kryssplattform mobilutvikling med .NET, skal Visual Studio senere i år få støtte for Xamarin Starter Edition.

Også ASP.NET 5.0 er nå tilgjengelig i en tidlig utgave. Den skal være optimalisert for både server og nettsky.

Somasegar har skrevet et blogginnlegg med langt flere detaljer om hva som er i vente.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.