Bringer Notes-tankegang til RSS-formatet

Microsoft har utvidet selskapets planer om tillegg til det stadig mer brukte feedformatet RSS.

Microsoft har utvidet selskapets planer om tillegg til det stadig mer brukte feedformatet RSS.

Microsoft annonserte i sommer at selskapet hadde planer om å utvide det populære feedformatet RSS (Really Simple Syndication) med det selskapet kalte Simple List Extensions (SLE). Dette skulle gjøre det mulig å bruke formatet til å publisere mer omfattende lister enn det dagens RSS-formatet støtter. Microsoft nevnte den gang at en nettbutikk ville kunne legge til informasjon om pris, rangering, terningkast og varetype knyttet til hver oppføring i en liste, noe som vil gi brukerne flere sorteringsmuligheter

I helgen som var publiserte Ray Ozzie, teknisk direktør i Microsoft, et bloginnlegg hvor han forteller om en ytterligere utvidelse av RSS-formatet.

Ozzie mener at dagens RSS-format kun er egnet for enveis publisering, å spre informasjon fra én kilde til én eller flere mottakere. Den er derfor ikke egnet til synkronisering av for eksempel kontaktlister eller tidsplanleggere. Med bakgrunn i Lotus kjenner Ozzie godt til synkroniseringsteknikken som benyttes av Lotus Notes og Domino. Denne er selvfølgelig toveis. Samtidig mener Ozzie at den grunnleggende enkelheten i RSS-formatet uimotståelig.

    Les også:

- Så hvis «enkel» er målet, hvorfor ikke bare tilpasse Notes replikeringsalgoritme til dette behovet? Notes' "notefiles" kan være analogt med RSS-feedene, og Notes' "notes" kan være analogs med RSS' "items", og Notes' "items" kan være analogt med XMLs "elements", skriver Ozzie.

Videre skriver han at notesfiles replikeres ved å benytte en veldig enkel mekanisme basert på tildeling av GUID-er (Globally Unique Identifier), hvor blant annet klokker benyttes til å oppdage og spre modifikasjoner etter en deterministisk modell. Ozzie mener at noe tilsvarende enkelt kan representeres i XML. Notesfiles replikeres med hverandre på en desentralisert måte, uten noen form for overordnet. Ozzie mener at man kan kryssabonnere på feeder på en tilsvarende måte.

- Dette er ingen kunst når du først vet hva du forsøker å oppnå, men det har helt klart hjulpet å ha eksisterende bevis, skriver Ozzie.

På bakgrunn av dette har Micrsoft laget en RSS-utvidelse som de kaller Simple Sharing Extensions eller SSE. Flere av selskapet produktgrupper skal på få uker ha laget prototyper og demoer som fungerer ganske godt.

- Vi er ganske begeistret over utvidelsen, langt utover de bruksområdene som bidro til at den ble laget. Den er designet på en slik måte at minimumsimplementeringen er utrolig enkel, og slik at funksjonalitet på et høyere nivå, slik som konflikthåndtering, kan implementeres i de applikasjonene som ønsker å gjøre dette, skriver Ozzie.

Utkastet til SSE har versjonsnummeret 0.9 og at det langt fra er klart for produksjonsbruk. Selve utkastet er tilgjengelig her, mens en FAQ-liste finnes på denne siden. Spesifikasjonen til SLE finnes her.

SSE vil bli utgitt under en Creative Commons-lisens med navn
Attribution-ShareAlike 2.5. Denne tillater fri distribusjon, kommersiell bruk og mulighet for videreutvikling dersom resultatet også distribueres under den samme lisensen.

Til toppen