Britene åpner for nye operatører

44 internasjonale teleoperatører ønskes velkommen på det britiske tele-markedet.

44 internasjonale teleoperatører ønskes velkommen på det britiske tele-markedet.

Blant de som nå får lisens til å bygge egne telenett er AT&T, Channel Tunnel som opererer Eurotunnel og Global One, alliansen mellom Deutsche Telekom, France Telecom og Sprint.

Lisensene gjelder fra 1. januar, noe som gjør at britene ligger et år foran resten av Europa når et gjelder liberalisering av eget hjemmemarked. De fleste andre europeiske land, inkludert Norge, liberaliserer sine telemarkeder 1.1.98.

De som nå får lisens til å bygge egne telenett er hovedsaklig amerikanske bedrifter som lenge har irritert seg over det lukkede britiske markedet, siden blant annet BT har fått anledning til å etablere virksomhet i USA. AT&T reagerte med dette som argument da BT offentliggjorde sine oppkjøpsplaner for MCI tidligere i høst. Nå svinner dette argumentet for alle de amerikanske teleoperatørene.

Forsknings og teknologiminister Ian Taylor sier til Financial Times at det britiske holdningen viser at liberalisering fører til lavere priser og bedre tjenester.

Hittil har det britiske telemarkedet vært et duopol der BT og Mercury, som eies av Cable and Wireless, vært alene om å bygge og operere telenett.

Til toppen