Britene tester trådløst bredbånd på landet

British Telecom tester ut en trådløs, men langtrekkende bredbåndsløsning på den britiske landsbygda.

British Telecom tester ut en trådløs, men langtrekkende bredbåndsløsning på den britiske landsbygda.

British Telecom tester ifølge ZDNet UK ut den trådløse bredbåndsteknologien WiMax i fire landlige kommuner i Storbritannia. Testingen omfatter fast bredbåndsaksess hvor kundene monterer en mottaker i hjemmene sine, men BT skal også være svært interessert i å benytte mer avanserte utgaver av WiMax som støtter mobil aksess med høy båndbredde.

- Hvis de potensielle fordelene med WiMax, slik som taletjenester og mobilitet, blir realisert, er det en mulighet for bredere utrulling av en WiMax-tjeneste, sier Ian Robinson. leder for kommende produkter i BT Retail, til ZDnet UK.

BT håper å kunne lansere slike tjenester i flere bygder, men dette avhenger av subsidier fra lokale myndigheter.

Teknologien som er benyttet i forsøkene er en versjon av WiMax som kalles 802.16d. En nyere utgave, 802.16e, er nå under utvikling. Denne støtter mobile brukere og skal kunne gi brukere av bærbare PC-er og lommedatamaskiner muligheten til å knytte maskinene til en WiMax-antenne selv på overstander på flere kilometer.

BT har som mål å kunne tilby bredbåndsaksess til alle boliger i Storbritannia, uansett hvor spredt de ligger, i løpet av 2005. Da er nok teknologier som kan dekke store områder uten for store kostnader, kjærkomne.

Intel er blant driverne bak WiMax. Ifølge ZDNet UK har Anand Chandrasekher, daglig leder for selskapets Mobile Platforms Group sagt at selskapet vil produsere WiMax-brikker i løpet av 2004. Han mener bærbare PC-er som støtter 802.16-standarden vil komme i 2006, trolig på samme måte som WLAN (802.11) støttes gjennom Intels Centrino-teknologi i dag.

WiMax lover 70 Mbit/s fart over avstander på opp til 50 kilometer - uten direkte sikt. En basestasjon med flere sendere/mottakere vil kunne levere langt mer enn dette. Hvor stor båndbredde som settes av til hver enkelt bruker, skal ikke være definert i standarden.

Til toppen