Britene utstyrer atomubåter med Windows

Den britiske marinen har installert Windows-baserte kommandosystemer i en rekke ubåter.

Britisk atomubåt i Vanguard-klassen.
Britisk atomubåt i Vanguard-klassen.

Den britiske marinen har installert Windows-baserte kommandosystemer i en rekke ubåter.

Drøyt tre år etter at prosjektet ble satt i gang, har Royal Navy i samarbeid med BAE Systems fullført installasjonen av det som opprinnelig ble omtalt som «første bruk av kommersielle PC-er og programvare i et system i sentrum av oppdraget til en ubåt».

Systemet, som kalles Submarine Command System Next Generation (SMCS NG), er basert på Microsoft Windows. Det skal dreie seg om et lokalt nettverk med vanlige PC-er som ifølge The Register primært kjører Windows XP. Til systemet skal det være knyttet to store LCD-skjermer, skriver BAE Systems i en pressemelding.

SMCS NG er ifølge pressemeldingen designet for å håndtere den voksende mengden med informasjon er tilgjengelig ombord i en moderne atomubåt. Det skal dessuten kunne kontrollere sofistikerte undervannsvåpen, både dagens og morgendagens. Den sentrale egenskapen er likevel å tilpasse og samle sammen sensordata for å kunne vise et taktisk bilde i sanntid til ubåtledelsen.

I tillegg til nye muligheter, er det ventet at bruken av hyllevare i systemet redusere vedlikeholdskostnadene med 25 prosent i forhold til forløperen. Dette skal tilsvare 22 millioner britiske pund de første ti årene.

SMCS NG er nå installert på Royal Navys syv ubåter i Trafalgar-klassen, de fire ubåtene i Vanguard-klassen, samt én ubåt i Swiftsure-klassen.

Vanguard-klassen er strategiske ubåter som hver er utstyrt 16 med rør for Trident II D5-raketter. Hvert missil kan bære opptil 12 kjernefysiske stridshoder.

Skisse over ubåt i Vanguard-klassen. Bilde: Royal Navy
Skisse over ubåt i Vanguard-klassen. Bilde: Royal Navy

Installasjonen skal ha skjedd i forbindelse med ordinære vedlikeholdsperioder for ubåtene. Rekorden ble satt da den rakettubåten HMS Vigilant ble oppgradert på 18 dager tidligere i år.

The Registers journalist skriver at han ikke er redd for noe kjernefysisk ragnarokk på grunn av dette systemet, siden ubåter stort sett er ganske utilgjengelige for uvedkommende. Dessuten skal det mer til enn en programvarefeil for å sende avgårde atomrakettene.

Men det finnes også overflateskip i Royal Navy som har Windows-baserte våpensystemer, blant annet som forsvar mot innkommende missiler. Disse er temmelig autonome.

Journalisten ser for seg britiske marinegaster som i framtiden hjelpeløst stirrer på det som bokstavelig talt vil kunne være en kortvarig «blue screen of death», dersom uansvarlige hackere skulle greie å oppnå tilgang.

Royal Navy har relativt nylig søkt etter våpenteknikere for ubåter. Se video nedenfor, hvor det blant annet henvises til fiksing av servere.

Til toppen