BEDRIFTSTEKNOLOGI

Britenes «MinSide» kjøres i Amazon-skyen

Beta-versjon av Gov.uk kjører på virtuelle servere i Amazons EC2-tjeneste.

Det store søkefeltet på startsiden til Gov.uk er ingen tilfeldighet. Løsningen skal ha mye underliggende intelligens for å gjøre det så enkelt som mulig for brukerne å finne fram. Gov.uk skal være utgangspunktet for alle myndighetenes sentrale digital tjenester, også skatt og trygd.
Det store søkefeltet på startsiden til Gov.uk er ingen tilfeldighet. Løsningen skal ha mye underliggende intelligens for å gjøre det så enkelt som mulig for brukerne å finne fram. Gov.uk skal være utgangspunktet for alle myndighetenes sentrale digital tjenester, også skatt og trygd.
2. feb. 2012 - 06:47

Den britiske regjeringen har vedtatt å samle alle sine eksterne digitale tjenester på ett sted, Gov.uk. En betautgave av portalen ble gjort tilgjengelig i går.

Meningen er å utvikle Gov.uk til en kombinasjon av det som i Norge er fordelt på MinSide og Regjeringen.no. Det advares at det dreier seg som en «test website», og at det offisielle nettstedet for offentlige digitale tjenester fortsatt er Directgov, som ble lansert i 2004.

Det knyttes store forventninger til Gov.uk. Portalen er konstruert med tanke på søketeknologi og smartmobiler. Strukturen er lagt med tanke på å gjøre det så raskt som mulig for en vanlig borger å finne fram til det man har behov for. Filosofien bak Gov.uk bygger på de mest moderne tankene og trendene innen IT.

I et intervju med Financial Times beskriver Francis Maude, talsperson for David Camerons regjering, dette slik:

– I stedet for å være en forvaltning med en IT-avdeling, må vi gjøre oss til en digital forvaltning. Vår tilnærming til hvordan offentlig sektor skal framstå digitalt er svært forskjellig. Vi ønsker fornuftige plattformer med felles standarder. Vi vil bevege oss bort fra de enorme IT-prosjektene med et uhyggelig rykte for å overskride både budsjetter og tidsplaner.

Maude bruker IT-fynnord som «smidig» og «iterativ» for å beskrive dette nærmere.

En gjennomgang av teknologien bak Gov.uk er publisert på O’Reilly Radar: With GOV.UK, British government redefines the online government platform.

Her kan vi blant annet lese at Gov.uk bygger utelukkende på programvare i åpen kildekode. Portalen er mobilvennlig og «plattformagnostisk». Den bygger på HTML5. Den skal være skalerbar, den skal bo i nettskyen, og den skal være åpen for tilbakemeldinger fra brukerne.

Hovedkomponentene skisseres slik:

Henvisningen til nettskyen er bokstavelig. Det dreier seg ikke om en nettsky i en datasentral kontrollert av den britiske regjeringen. Serverne er virtuelle maskiner i Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud) der hvem som helst kan leie billig datakraft.

Maskinene kjører Ubuntu 10.4LTS. Intern e-post i systemet går over Amazon SES og Gmail. Filer lagres i Amazon S3 Simple Storage Service). Kjente friprogløsninger som Jetty (applikasjonsserver) og Varnish (cache) går igjen.

Det er valgt to ulike databaser: MongoDB for det dokumentsentriske, og MySQL for det strukturerte og relasjonelle. MySQL kjøres på Amazon-plattformen RDS (Relational Database Service).

Og gjett hva som er valgt for samhandling? Jo: Google Apps, den samme tjenesten som Datatilsynet har nektet Narvik kommune å ta i bruk.

Sentralt i portalens konstruksjon står en nyskapning som skal sørge for at det alltid er samsvar mellom brukernes behov og hvordan Gov.uk besvarer dem. Poenget er at Gov.uk ikke skal presentere løsninger. Portalen skal dekke et behov. For å fange opp behov – og de kan, som kjent, være skiftende – ble det utviklet en egen applikasjon, døpt «Needotron». Denne artikkelen forklarer bakgrunnen, og hvordan Needotron legger grunnlaget for en vedvarende iterativprosess for å justere strukturen og tjenestene på Gov.uk: Introducing the Needotron: working out the shape of the product.

Hovedpoenget er altså å hjelpe de besøkende til raskt å finne fram til det de trenger. Ikke rart at søkefeltet dominerer på tjenestens forside, og at det legges vekt på å gjøre søkefunksjonen så treffsikker som mulig.

Beta-utgaven har et budsjett på 1,7 millioner pund, og det ser foreløpig ikke ut til at det er noen fare for en overskridelse.

Ferdig utbygget, det vil si når alle departementer og andre offentlige organer har lagt inn alle sine tjenester, regner man med at den felles digitale plattformen som Gov.uk utgjør vil spare skattebetalerne 50 millioner pund i året – 450 millioner kroner – bare i programvarelisenser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Dagens forside på Gov.uk flagger tjenester som innbetaling av skatt og søknader etter morstrygd. Det er med andre ord ikke snakk om å begrense håndteringen av følsomme opplysninger, selv om dataene høyst sannsynlig lagres fysisk i verdensdeler utenfor den britiske regjeringens myndighet.

Foreløpig ser ikke slike hensyn ut til å prege den britiske debatten rundt Gov.uk. Men det skal bli interessant å se hva EU sier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.