Briter kjøper Cell ICD for 1,1 milliarder kroner

London-baserte NewMedia SPARK blar opp 1,1 milliarder kroner i aksjer og kontanter for det svenske Cell Internet Commerce Development (ICD), som bl.a. eies av investorkjendisen Jan Carlzon.

London-baserte NewMedia SPARK blar opp 1,1 milliarder kroner i aksjer og kontanter for det svenske Cell Internet Commerce Development (ICD), som bl.a. eies av investorkjendisen Jan Carlzon.

Cell ICD kjøpes av NewMedia SPARK for totalt 84,7 millioner pund. Oppkjøpet gjennomføres i form av en rettet emisjon av aksjer i SPARK pluss et separat kontantbud til Cell ICDs aksjonærer. Samtidig gjennomfører SPARK en emisjon for å tilføre selskapet 50 millioner pund - omlag 660 millioner kroner.

Cell ICD (www.cellventures.com) ble startet av blant andre de svenske investorene Jan Carlzon, Christer Sturmark og Joakim Borgsved, samt selskapene Ledstiernan Partners og IT-Provider. Cell ICD har i skrivende stund to aktive datterselskap, Cell Ventures AB og eTV. Cell ICD har 92 ansatte.

digi.no lyktes ikke å få en kommentar fra verken Jan Carlzon, hans kollega Per Lundberg eller andre i Ledstiernan mandag ettermiddag.

SPARK er et investeringsselskap som ble notert på London-børsen i fjor høst. Selskapet eier fra før 18 større porteføljeinvesteringer og har en markedsverdi på omlag 240 millioner pund - i underkant av 3,2 milliarder kroner.

Cell ICD har så langt gitt fire svært så fruktbare knoppskytinger, deriblant Cell Consulting Group som senere fusjonerte med Linné Group og Mandator under navnet Cell Networks, hvori opptatt blant andre de norske Internett-selskapene New Media Science og Digital Hverdag.

Selskapet har dessuten mindre eierposter i Bid2day.com, Everyshop og AdressDirekt.

Cell Ventures er et datterselskap som eier 83 prosent av Cell ICD. SPARK akter å overta den resterende aksjeposten på 17 prosent i Cell Ventures ved å komme med et eget bud til minoritetsaksjonærene i selskapet.

I en felles pressemelding fra SPARK og Cell ICD uttales det at målet er å utvikle en inkubatorvirksomhet i Storbritannia bygget over samme lest som den Cell Venture så langt har benyttet med hell i Norden.

Administrerende direktør Michael Whitaker i SPARK sier i pressemeldingen at "oppkjøpet av Cell ICD representerer et langt steg videre mot et mål om å bygge opp Europas ledende investeringsselskap innen Internett-området". Ikke minst Cells tilstedeværelse i Stockholm betraktes som viktig av britene, som mener det er helt avgjørende å ha en nær kontakt med noen av verdens mest nyskapende krefter innen Internett-området, trådløs kommunikasjon og interaktiv TV.

Det sammenslåtte konsernet vil få en portefølje av 27 Internett-selskap, hvorav syv er majoritetseide datterselskap.

Til toppen