JUSS OG SAMFUNN

British Telecom hevder å ha patent på hyperlenker

Den britiske telegiganten British Telecom mener de har patent på store deler av det som foregår på Internett, nemlig hyperlenker, som fører deg fra et nettsted til et annet ved å klikke på en aktiv peker.

Therese Werenskiold
20. juni 2000 - 18:56

British Telecom hevder å ha kommet på idéen bak hyperlenking - det å klikke på en aktiv peker som igjen fører til ny informasjon eller nye nettsteder, slik store deler av nettet er koblet sammen.

Ifølge BBC Online og Financial Times søkte selskapet om patentet så tidlig som i 1976, og fikk gjennomslag for søknaden i 1989.

Nå krever BT eierskap til hyperlenke-teknologien.

BT ber amerikanske tjenesteleverandører (ISP-er) om å betale det selskapet anser for å være deres åndsverk. Hvis BT lykkes med dette, er de økonomiske fremtidsutsiktene svært oppløftende. Lisensavtalene kan innbringe millioner på millioner.

Nå er det rundt halvannen milliarder sider på Internett. På hver av disse er det ifølge BBC Online i gjennomsnitt 52 pekere.

BT søkte også patent på hyperlenke-idéen i andre land, men denne søknaden er nå gått ut på dato.

I USA vil patentet gå ut i 2006.

Ekspert på teknologiske åndsverk, Ben Goodger, mener det er svært uklokt av BT å prøve å gjennomføre pengeinnkrevingen. Ifølge Goodger vil selskapet da bli så upopulært at den markedsmessige effekten vil koste langt mer enn det de vil klare å få inn av penger for bruk av patentet.

BT gjenoppdaget hyperlenke-patentet for tre år siden etter en rutinemessig gjennomgang av selskapets 15.000 patenter. Den eksplosive veksten i bruk av Internett de siste årene gjorde at de ville prøve å tjene penger på patentet.

I mellomtiden har BT jobbet med å utarbeide et lisens-program for bedrifter som vil bruke hyperlenker. En åndsverk-ekspert er også ansatt for å ta kontakt med disse bedriftene. Så langt har han sendt brev til amerikanske tjenesteleverandører, og diskuterer nå ulike lisens-avtaler. Selskapet vil ikke oppgi hvor mye en eventuell lisens-avtale skal koste.

BT har ingen planer om å be individuelle brukere om å betale for bruk av hyperlenking på nettet.

Til tross for selskapets patent-krav, er det CERN-forsker Tim Berners-Lee som vanligvis blir kreditert for oppfinnelsen av det globale hypertekst-systemet som senere ble til world wide web. Berners-Lee sier han selv dro stor nytte av data-pionéren Ted Nelsons arbeid.

Flere patent-saker finner du her:
Bellboy gir ikke opp avgift på e-handel
Taust om krav på Internett-lisens
Flere sikrer seg brede Internett-patenter
Tar opp kampen mot Internett-patent
Bransjen rister på hodet over Internett-patent
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.