Britisk ambassadetopp i Oslo på spionliste

Ambassaderåden på den britiske ambassaden i Oslo er utpekt som etterretningsagent av en tidligere MI6-agent på Internett, melder NRK Dagsnytt.

Ambassaderåden på den britiske ambassaden i Oslo er utpekt som etterretningsagent av en tidligere MI6-agent på Internett, melder NRK Dagsnytt.

Den tidligare agenten har publisert en liste med 116 navn over personer som arbeider for britisk etterretning, deriblant ambassaderåden i Oslo. Etter at listen ble publisert er ambassaråden hjemkalt til London av britiske styresmakter. Den britiske regjeringen mener at publiseringen av navnene setter agentenes liv i fare, skriver NRK Tekst-TV.

Ifølge BBC News har den tidligere MI6-spionen Richard Tomlinson fortalt BBC at han har mottatt dødstrusler via epost fordi han angivelig skal stå bak publiseringen av navnene på MI6-agentene på en USA-basert webside.

Selv avviser Tomlinson på det sterkeste at han er ansvarlig for offentliggjøringen av de 116 navnene.

- Dette høres kanskje ut som en noe tynn unnskyldning ettersom jeg tidligere har truet om å offentliggjøre disse navnene på Internett, men det er faktisk ikke jeg som står bak. Hvis min tidligere arbeidsgiver kan finne bevis for at jeg står bak - vel, la dem forsøke, sa han i et intervju med BBC-programmet Six O'Clock News i går.

- Jeg vet at alle indisier peker mot meg, men jeg satte ikke navnene på denne nettsiden. Jeg kjenner ikke engang adressen til nettstedet denne navnelisten ble publisert på, hevdet Tomlinson, som la til at han ikke hadde noe imot at britiske myndigheter gransker hans datamaskin. Han tilbød seg også å gi dem en skriftlig tillatelse til å gjennomgå alle transaksjonslogger hos hans Internett-leverandør.

- De kan teste det i en rettssal hvis de ønsker å¨bruke det som bevismateriale, sa han til BBC.

Britisk UD står på sitt og fremholder at Tomlinson "etter all sannsynlighet" er ansvarlig for publiseringen av agentlisten.

- Ingen andre er mistenkt. Selv om Tomlinson ikke selv fysisk la ut navnene på Internett, så er det i prinsippet ingen forskjell på om han gjort det selv eller om han har gitt navnene til en annen som så har publiserte navnene på nettet, sier en UD-talsmann til BBC.

Den tidligere MI6-spionen har nå gått i dekning, og har mottatt en rekke truende eposter (avisa Sun publiserte fredag hans epost-adresse, kalte ham en landssviker og oppfordret sine lesere om å kontakte ham).

- Jeg tror ikke jeg er truet av MI6, men jeg er mer usikker på noen av dødstruslene jeg har mottatt på epost, sier Tomlinson til BBC News.

Umiddelbart etter at listen med de 116 navnene ble kjent for sikkerhetspolitiet onsdag ble det arbeidet frenetisk for å få den fjernet. Tilsynelatende lyktes man med å stenge nettsiden sent onsdag kveld, men en rekke kopier av nettsiden har nå dukket opp andre steder på verdensveven. BBC News Online skriver at de klarte å søke seg frem til en slik kopi på under fem minutter.

Britiske myndigheter anser lekkasjen som den største sikkerhetsbristen i nyere tid. Foruten navnet til ambassaderåden ved den britiske ambassaden i Oslo bekrefter politiet at den publiserte agentlisten også inneholder navnene til en akademiker ved universitetet i Cambridge samt sønnen til en tidligere britiske statsråd..

BBC opplyser at Tomlinson fikk sparken fra etteretningsorganisasjonen MI6 i 1995 og ble i 1997 dømt til fengselstraff i ett år for å ha brutt en rekke lover og forskrifter i Englands sikkerhetslov. Han ble løslatt på prøve etter seks måneder og har siden reist verden rundt. Tomlinson ble født i New Zealand, tjenestegjorde for MI6 i Bosnia, Russland og Midt-Østen.

Til toppen