Britisk departement vraker Microsoft

Skatt sender 70.000 ansatte ut i rivalens nettsky.

SKYEN LOKKER: Storbritannia sender stadig flere offentlige data ut i nettskyen. Microsoft later til å gå på stadige tap, nå sist ved at 70.000 ansatte i HMRC bytter fra Microsoft Office til Google Apps.
SKYEN LOKKER: Storbritannia sender stadig flere offentlige data ut i nettskyen. Microsoft later til å gå på stadige tap, nå sist ved at 70.000 ansatte i HMRC bytter fra Microsoft Office til Google Apps. Bilde: Dan Callister/All Over Press
8. juni 2015 - 11:33

Storbritannias skattemyndigheter har bestemt seg for å slutte å bruke Microsofts Office. Valget falt i stedet på Google Apps.

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) skal nå bytte kontorpakke. Dette er et departement i regjeringen med ansvar for toll og innkreving av skatt.

Les også: Altibox kjøpte 131.000 engelske IP-adresser

En storfisk

Med sine 70.000 offentlig ansatte blir dette den hittil største kunden i britisk offentlig forvaltning som hopper over til Googles alternative skyplattform, melder nettstedet The Register.

Det som tilsvarer Statsministerens kontor (Cabinet Office) har fra før 2.500 brukere av e-posttjenesten Gmail fra Google. Nylig varslet de en tilsvarende overgang.

- Andre løsninger, for eksempel Microsoft 365, scoret også høyt, men mulighetene for avansert samarbeid og fleksible funksjoner i Google Apps var best egnet for våre behov, het det i en kunngjøring i våres.

Les også: Britene vraker OOXML

Flere nederlag

Beslutningene er de siste i en serie nederlag for Microsoft på det britiske øyriket. Regjeringen i Whitehall varslet i fjor at de ønsker å gjøre seg mindre avhengig av markedslederen.

Storbritannia har også gjort ODF-formatet obligatorisk for utveksling av redigerbare dokumenter i forvaltningen. Slik også deres norske regjeringskollegaer gjorde for noen år siden, før kursen ble endret når også Microsofts OOXML-format ble tatt inn i varmen.

Norges snuoperasjon: Full seier for Microsoft

Britene står foran en storstilt digitaliseringsreform hvor målet er å spare flere milliarder pund i årlige utgifter.

Senest i forrige uke bestemte britiske myndigheter at de klarer seg uten en avtale om såkalt utvidet støtte for det utdaterte operativsystemet Windows XP. Dette på tross av at flere offentlige etater ikke har kommet seg over på nyere plattformer.

- Gjennombrudd

Hos Google blir nyheten om at HMRC valgte deres skyløsning tatt imot som en seier.

Googles britiske salgssjef offentlig sektor, David Fitton, skriver følgende i en melding på LinkedIn:

- HMRC sin aksept av at de kan lagre myndighetenes offisielle informasjon i Googles utenlandske datasentraler (offshore) representerer en stor endring. Det innebærer også en godkjenning av Googles tilnærming til hvordan vi håndterer sensitiv informasjon.

Begrunnelsen om spranget ut i skyen handler om en forventet reduksjon i kostnader. Etaten bedyrer at de har vurdert konsekvensene nøye. En talsperson fra HMRC gir følgende kommentar til The Next Web:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- HMRC har lagt ambisiøse planer for sin digitale framtid. [Kontrakten med Google Apps] vil gjøre det enklere å samarbeide på interne dokumenter – noe som gir mer fleksibilitet og effektivitet, samtidig som kostnadene blir redusert. Etter en vellykket pilot planlegger vi å rulle ut Googles samhandlingspakke bredt senere i år. Vi har nøye vurdert beskyttelse av kundeinformasjon og dette forblir vår høyeste prioritet videre.

Les også: Derfor fikk OOXML grønt lys

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.