SIKKERHET

Britisk etterretningssjef: Hvilket land 5G-teknologien kommer fra, er ikke det viktigste

Storbritannia åpner trolig opp for begrenset bruk av Huawei-utstyr i 5G-nettet.

GCHQ-direktør Jeremy Fleming mener at opprinnelseslandet til 5G-teknologien som brukes, er viktig, men at det likevel dreier seg om en sekundær faktor.
GCHQ-direktør Jeremy Fleming mener at opprinnelseslandet til 5G-teknologien som brukes, er viktig, men at det likevel dreier seg om en sekundær faktor. Foto: GCHQ
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. apr. 2019 - 14:51

Under et møte i går i Storbritannias National Security Council, hvor bruken av Huawei-teknologi i britiske 5G-nett ble diskutert, skal det ha blitt besluttet at infrastruktur fra det kinesiske selskapet kan tillates i noen deler av det framtidige nettverket. Det er to ikke navngitte sikkerhetskilder som har fortalt dette til Daily Telegraph, som siteres av Reuters.

Ifølge kildene tillates det kun at Huawei får være med å bygge de ikke-sentrale delene av 5G-nettet. Antenner er nevnt som eksempel.

Imot USAs ønsker

Til tross for begrensningene, er beslutningen, om den stemmer, noe oppsiktsvekkende på grunn av Storbritannias tette forhold med USA på etterretningssiden gjennom Five Eyes-samarbeidet. USA har som kjent advart allierte land mot å bruke Huaweis teknologi i 5G-nettet fordi selskapet er kinesisk. 

I påsken meldte The Times at CIA skal ha lagt fram bevis for britiske myndigheter om at Huawei skal ha mottatt økonomisk støtte fra Folkets frigjøringshær, Kinas nasjonale sikkerhetskommisjon og ytterligere en gren av det statlige, kinesiske etterretningsnettverket. 

Huaweis teknologidirektør: – Vi har levert 40.000 5G-basestasjoner

En sekundær faktor

Direktøren for den britiske signaletterretningstjenesten GCHQ (Government Communications Headquarters), Jeremy Fleming, omtalte Storbritannias valg av 5G-leverandør i et foredrag under sikkerhetskonferansen CYBERUK 2019 i går. 

Et opprinnelses-flagg for 5G-utstyr er viktig, men det er en sekundær faktor.

Jeremy Fleming

– I likhet med mange land, leter Storbritannia etter den rette policytilnærmingen for 5G-sikkerhet. Den prosessen ledes av Department for Digital, Media, Culture and Sport, sa Flemming.

– Rollen til GCHQ og NCSC (National Cyber Security Centre, journ. anm.) har vært å tilby objektive, teknologiske ekspertinnspill til sikkerhetsvurderingene rundt 5G. Når vi analyserer et selskaps egnethet til å levere utstyr til Storbritannias telekommunikasjonsnettverk, ser vi etter risikoer som kan oppstå ut fra selskapets sikkerhets- og teknologiprosesser, i tillegg til hvordan disse teknologien tas i bruk i våre nasjonale telekomnettverk. Et opprinnelsesflagg for 5G-utstyr er viktig, men det er en sekundær faktor, understreket Fleming.

Ifølge Fleming vil den britiske beslutningen om Huawei og 5G formelt kunngjøres av kulturminister Jeremy Wright. 

Les også: USA er nå sikre på at Tyskland uansett vil droppe 5G fra Huawei

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.