– Britisk IS-hacker drept i droneangrep i Syria

Skal ha vært terrorgruppas fremste dataekspert.

– Britisk IS-hacker drept i droneangrep i Syria
Bildet viser en amerikansk drone av typen MQ-9 Reaper med GBU-12 Paveway II-bomber og AGM-114 Hellfire-missiler som flyr over Sør-Afghanistan. Bilde: US Air Force

Washington (NTB-Reuters): En britisk hacker som skal ha vært ekstremistgruppen IS' fremste dataekspert, er drept i et amerikansk droneangrep i Syria, ifølge en amerikansk kilde.

Reuters' kilde antyder at USAs forsvarsdepartement var involvert i droneangrepet som tok livet av hackeren Junaid Hussain, som tidligere bodde i Birmingham i England.

Droneangrepet skjedde tirsdag i nærheten av Raqqa, byen som i praksis fungerer som IS' hovedstad i Syria, ifølge nettstedet CSO Online.

Vestlige regjeringskilder har tidligere sagt de tror Hussain ledet CyberCaliphate, hackergruppen som har angrepet en Twitter-konto tilhørende Pentagon. Hussain har vært i Syria i opptil to år og var 21 år gammel, ifølge Birmingham Mail.

Dataeksperter har sagt de tror at verken Hussain eller andre hackere som jobber for IS, er i stand til å utføre alvorlige dataangrep.

– Han var ingen alvorlig trussel. Han var mest sannsynlig en plagsom hacker. Det som gjorde ham til et mål, var trolig hans rolle i rekruttering, kommunikasjon og annen underordnet støtte, sier Adam Meyers, visepresident for etterretning i datasikkerhetsselskapet CrowdStrike.

Det er andre gang på en drøy uke at det meldes om drap på en IS-topp. IS' nestsjef skal ha blitt drept i et amerikansk luftangrep i nærheten av den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Nord-Irak 18. august. (©NTB)