Britisk politi går over til Linux

3500 PC-er hos politiet i West Yorkshire skal erstattes med langt sikrere Linux-arbeidsstasjoner til 3500 kroner per stykk.

Det dreier seg om et pilotprosjekt som kan føre til at over 60.000 PC-er i det britiske politiet erstattes med tynne smartkort-baserte Linux-klienter. Bak prosjektet står åpen kildekodekonsulentselskapet Netproject som har utviklet det de kaller en "Secure Open Desktop Architecture". Arkitekturen åpner for at en organisasjon gradvis kan bytte ut både PC-er og Windows-servere. Linux-klientene kan gjerne fungere mot Windows-servere.

På klientsiden satser prosjektet på en tynn klient satt sammen av Answer GCi Limited (også kjent som GCi). Denne klienten koster 299 pund, det vil si såvidt over 3500 kroner, inkludert smartkortleser. Systemet opererer etter det kjente prinsippet at brukerens personlige arbeidsflate hentes opp uavhengig av klienten, på grunnlag av smartkort basert autentisering - og forsvinner igjen straks smartkortet fjernes.

Les også

Uansett om klientene er direkte tilkoplet et internt lokalnett, eller må gjennom Internett-skyen, går forbindelsen fra klient til server over VPN.

Netproject ser leveransen til politiet som et springbrett til å nå næringslivet, gjennom noe de kaller "Open Source Infrastructure for Secure E-Business".

Politi-prosjektet innebærer porting av politiets spesielle applikasjoner til Linux, og at standard Windows-applikasjoner som Microsoft Office byttes ut med åpen kildekodeapplikasjoner som OpenOffice.

En talsperson for politiet i West Yorkshire sier til nettmagasinet the Register at man for de 3500 klientene i pilotprosjektet, regner med besparelser på rundt én million pund i året, eller nærmere 12 millioner kroner.

Netproject har lagt en presentasjon av prosjektet ut på sitt nettsted. Velg "Past Presentations" i hjemmesidens venstremarg, og klikk så på lenken til "Secure Linux Desktop Computing".

Til toppen