RESULTATERFINANS

Britisk selskap byr på norske Visma

Øyvind Moan ønsker å selge Visma, et av Norges få store programvarehus, til en britisk konkurrent.

22. mars 2006 - 10:20

Helt overraskende har det store britiske programvareselskapet har lagt inn bud på det norske IT-selskapet Visma. Budet er på 125 kroner per aksje og priser selskapet til cirka 4 milliarder kroner.

Sage er den største leverandøren av regnskapsprogramvare til små og mellomstore bedrifter i Storbritannia, men har ingen virksomhet i Norge og Norden.

Som Visma henvender Sage seg til mellomstore bedrifter og er en av de største på dette i Europa, men selskapet har de siste årene fått mye tøffere konkurranse fra aktører som SAP, Oracle og Microsoft. SAP og Oracle har lansert systemer mer egnet for mellomstore bedrifter, mens Microsoft har kjøpte Navision.

Sage har derfor svart med et forsøk på å konsolidere sin stilling i Nord-Europa - Visma har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia og Polen.

Visma er selv en del av den konsolideringen som har foregått i bransjen for økonomisystemer. Bransjen hadde et høyt antall norske aktører på 90-tallet, men Visma ble den store vinneren etter oppkjøpet av blant annet Micro80 og SPCS/PC-systemer.

- Det er en begrenset overlapping mellom selskapenes respektive markedsposisjoner, sier Øystein Moan, administrerende direktør i Visma.

Han opplyser at Visma produktene, tjenestene og merkevaren vil bli videreført.

Styret i Visma har anbefalt budet overfor sine aksjonærer.

- Vi sier det er en fair pris på kort og mellom lang sikt, men på lengre sikt er vi noe mer usikre. Visma-aksjen har utviklet seg veldig godt, sier Svein Ramsay Goli, styreformann i Visma til NA24.no.

Budet er 21 prosent høyere enn aksjens gjennomsnittkurs de siste 20 dagene. Sage har forutsatt at 90 prosent av aksjonærende gir sin aksept og at konkurransetilsynet godkjenner kjøpet.

- I den avtalen vi har, har vi en rett til å prioritere et høyere bud. Men vi har også forpliktet oss til å ikke jobbe for å få et høyere bud, sier Goli til NA24.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.