DATASPILL

Britisk studie: Unge blir ikke voldelige av dataspill

Det finnes ingen kobling mellom voldelige dataspill og unges atferd, viser en ny britisk studie utført av universitetet i Oxford.

Foreldre behøver ikke lenger bekymre seg for at barna deres skal kunne endre atferd som følge av for mye dataspill. En ny britisk undersøkelse viser at det ikke er noen kobling mellom voldelige dataspill og unges atferd.
Foreldre behøver ikke lenger bekymre seg for at barna deres skal kunne endre atferd som følge av for mye dataspill. En ny britisk undersøkelse viser at det ikke er noen kobling mellom voldelige dataspill og unges atferd. Illustrasjonsfoto: Mia Oshiro Junge/NTB Scanpix
15. feb. 2019 - 12:33

I en årrekke har man vært bekymret for at voldelige dataspill skal kunne endre barn og unges atferd og medføre at deres oppførsel blir langt mer voldelig i virkeligheten.

En fersk undersøkelse gjort av universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society, viser imidlertid at det er lite hold i den teorien.

– Ideen om at dataspill gjør folk mer voldelige i den virkelige verden er en populær teori, men den er ikke testet skikkelig over lengre tid, sier professor Andrew Przybylski, som er hovedforsker i undersøkelsen.

Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. De unge som deltok i undersøkelsen, ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto», mens foreldrene ble bedt om å følge opp og holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt.

Resultatet viste at det ikke var noen kobling.

– Voldelige spill påvirker ikke unge folk på en aggressiv måte. Men man må kanskje se etter andre ting som kan påvirke unges oppførsel, som for eksempel frustrasjoner eller livskvalitet, sier Przybylski og legger til at man kan se hvordan noen unge kan snakke stygt til andre eller blir veldig opptatt av å vinne.

– Det faller inn under kategorien asosial oppførsel, som kunne vært interessant å dykke ytterligere ned i, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.