Britiske sikkerhetseksperter med stor tro på Linux

Sikkerhetseksperter tilknyttet den britiske regjeringen mener at Linux er så sikker som et normalt operativsystem kan bli.

Sikkerhetseksperter tilknyttet den britiske regjeringen mener at Linux er så sikker som et normalt operativsystem kan bli.

Datasikkerhet lenge vært og vil helt sikkert være et hett tema i mange år framover. Det er ikke praktisk mulig å kryptere alle data med PGP eller lignende metoder, derfor vil data ofte være overlatt til den sikkerheten operativsystemet på maskinen kan tilby.

Mange har uttalt at det faktum at kildekoden til Linux er åpen og tilgjengelig for alle, er noe som går utover sikkerheten til operativsystemet. Blant kritikerne er ikke overraskende Microsoft, som holder koden sin tett ved kroppen. Men uavhengige sikkerhetseksperter begynner nå å få øynene opp for fordelene åpen kildekode har, også i sikkerhetsøyemed.

Stuart Troughton, konsulent ved den britiske regjeringens hovedkvarter for datasikkerhet (Communications-Electronics Security Group - CESG), sier til ZDNet UK at Linux er så sikkert som en datamaskin kan bli.

- Først og fremst fordi Unix - som Linux er basert på - er paradigmet om at datamaskinen er nettverket, slik at Linux er sikker fra bunnen av. Dernest, hvis det er noe du er misfornøyd med, kan du fordi kildekoden er åpen, gå inn å endre den eller leie noen til å gjøre denne jobben. Dette er særdeles viktig fordi data uten unntak er det mest verdifulle på denne planeten, sier Troughton.

Til ZDNet UK forteller Troughton også hvorfor han ikke ville anbefale konkurrerende produkter med skjult kildekode, for eksempel Windows:

- Windows ble utviklet for enkeltstående maskiner. Deretter ble nettverkstøtten lagt til som ved en ettertanke. I tillegg er kildekoden lukket, og når det gjelder sikkerhet vil jeg aldri noensinne stole hundre prosent på andre, forteller Troughton.

Han er forøvrig svært imponert over programmeringsekspertisen bak sikkerheten i Linux.

- Det er flere veldig gode programmerere der ute, men Alan Cox har et forsprang til alle andre. Hans nettverksopplegg er rett og slett fenomenalt. Etter hva jeg har hørt skriver han kode på samme måte som Richard Stallman, like naturlig som du og jeg snakker.

Men også Microsoft vil ifølge ZDNet UK ha et ord med i laget. En talskvinne for selskapet forteller at Windows 2000 er det sikreste operativsystemet Microsoft noen sinne har levert, og at det er blitt fokusert sterkt på sikkerheten til operativsystemet under betatestingen. Men noe annet ville jo mildt sagt ha vært nedslående.

Til toppen