Britiske spioner slepphendte med bærbare PC-er

Britiske spioners rutiner er innskjerpet og parlamentarisk gransking iverksatt etter to tilfeller hvor bærbare PC-er med følsomme opplysninger kom på avveie.

Britiske spioners rutiner er innskjerpet og parlamentarisk gransking iverksatt etter to tilfeller hvor bærbare PC-er med følsomme opplysninger kom på avveie.

Det dreier seg om to ulike og uavhengige tilfeller.

3. mars i år glemte en ikke navngitt offiser i den eksterne etterretningstjenesten MI6 sin bærbare PC i en drosje etter å ha besøkt en tapas-bar i nærheten av tjenestens hovedkvarter. Ifølge den britisk avisa The Sun - som siteres av både BBC og Guardian - ble det satt inn en anonym annonse i en avis med tilbud om "god finnerlønn" dersom PC-en ble levert tilbake. I annonsen heter det at en akademiker etterlyser informasjon som kan føre til tilbakelevering av en Toshiba bærbar PC med livsviktige forskningsnotater.

Tilfellet ble meldt til politiet som fikk tak i PC-en 16. mars.

MI6, formelt kjent som Secret Intelligence Service, sorterer under utenriksdepartementet - Foreign Office - der det nå utarbeides en rapport om tilfellet. Rapporten skal oversendes Parlamentets komite for etterretning og sikkerhet. En talsperson for Foreign Office vil ikke kommentere omstendighetene. Hun viser til politiet som sier at PC-en ikke er kompromittert og legger til for egen regning at den dessuten stort sett inneholdt dokumenter knyttet til opplæring.

4. mars i år ble en offiser i den interne etterretningstjenesten MI5, med ansvar for blant annet Nord-Irland, frastjålet en bærbar PC mens han sto på perrongen på Paddington Station i London. Tyven la på sprang, og agenten greide ikke å ta ham igjen. Denne PC-en skal ha inneholdt følsom informasjon. Den er ikke kommet til rette.

Lederen for Parlamentets komite for etterretning og sikkerhet sier til BBC at han forventer en rapport om også dette tilfellet.

Tyveriet har utløst en diskusjon om hvorvidt krypteringen som beskytter informasjonen på etterretningstjenestenes bærbare PC-er er tilstrekkelig. Det er stort sett enighet om at private individer ikke har sjans til å bryte beskyttelsen. Det ligger i forlengelsen av en slik påstand at utenlandsk etterretning og tilsvarende ressurssterke vil kunne greie det. Ingen kan vite om tyveriet var planlagt, selv om omstendighetene tyder på det motsatte.

En talsperson for MI5 har bekreftet at sikkerheten er trappet opp som følge av tyveriet, og at prosedyrene for håndtering av klassifisert informasjon er gjort enda strammere.

Disse tilfellene fra Storbritannia er ikke enestående illustrasjoner av at selv etterretningsoffiserer svikter elementære prinsipper for håndtering av følsomme opplysninger i datasystemer. I fjor ble tidligere sjef John Deutch for den amerikanske etterretningstjenesten CIA fratatt sin sikkerhetsklarering da det kom fram at han mens han var USAs øverste spion oppbevarte, ukryptert på sin hjemme-PC, mange tusen dokumenter stemplet "top secret". Det ble betraktet som skjerpende omstendighet at husets daglige rengjøringshjelp hadde uhindret tilgang til PC-en, og var utenlandsk statsborger uten sikkerhetsklarering. Det er ikke knyttet konkrete lekkasjer til dette tilfellet.

Les også:


Europeisk teknologi ikke engang verdt å stjele
C.I.A. infiltrerer Silicon Valley

Følg også pekerne i denne oppføringen i digi.no/bransje:


Etterretnings- og overvåkningstjenester

Til toppen