Broadband må skynde seg

Broadband Mobile (Sonera/Enitel) forutså mangelen på UMTS-telefoner og lovet ikke mye før 1. desember. Men nå må partnere på plass.

Broadband Mobile er eid av finske Sonera og norske Enitel. Administrerende direktør Bjarne Aamodt priser seg lykkelig for at selskapet forutså at det ville bli mangel på UMTS-telefoner. Han la derfor listen høyt nok til å akkurat få en av de fire lisensene, selv om han bare lovet å bygge ut 54 basestasjoner innen 1. desember.

- Vi er glade for at vi la ambisjonene så lavt det første året, sier Aamodt.

Aamodt vil ikke kommentere hvor langt hans selskap har kommet i utbyggingen eller om han - som Telenor - er ferdig med den såkalte radioplanleggingen av mastplasseringer og dekningsområder.

Men det er klart at Broadband har en stor jobb foran seg: Aamodt har ikke signert noen avtale med leverandør til basestasjonene eller de sentrale systemene. Og selskapet har ennå heller ikke signert noen avtale med en entrepenør som kan bygge basestasjonene for selskapet.

Det begynner å haste, selv om selskapet bare skal bygge 54 basestasjoner. For det tar tid å søke hver kommune om tillatelse til å bygge.

- Vi ønsker å bygge ut sammen med andre teleselskaper. Vi snakker med flere av de andre UMTS-selskapene for å dele på leie/kjøp av steder for å sette opp basestasjoner. Men foreløpig har Samferdselsdepartementet ikke gitt lov til å dele master og teknisk utstyr, forteller Aamodt.

Broadband Mobile planlegger å bruke fem milliarder kroner på å bygge sitt UMTS-nett i løpet av 2004. Det er til neste år den største jobben kommer. Innen 1. desember i år skal Broadband Mobile dekke en befolkning på 184.000 mennesker. Ett år senere lover selskapet dekning for inntil to millioner innbyggere.

- Vi tror vi kan spare 10-30 prosent på hver basestasjon vi kan bygge sammen med andre, sier Aamodt til digitoday.no.


Til toppen