BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruk av Visa-kort ville gitt underskudd

Nettbutikken Netthandelen bruker bare eFaktura. Visa er for dyrt og ville kapret hele overskuddet.

19. jan. 2006 - 12:27

Norske nettbutikkunder betaler dyrt nettopp for å handle på nettet. De fleste nettbutikker legger opp til at man skal betale med Visa-kort, og dette øker prisene.

Årsaken ligger i at vi i Norge og flere andre land har kombinerte bank- og kredittkort.

    Les også:

Når man handler med kortet i en vanlig butikk, bruker man bankdelen (bankaxept) av kortet og man trekkes direkte fra sin bankkonto. Dette koster rundt en krone.

Ikke alle har fått med seg at når man handler over nett med et kombinert bank- og Visa-kort, trekkes beløpet på Visa-delen av kortet. Og da betaler man en helt annen pris. Selv en stor nettbutikk som Komplett må betale 2 prosent av prisen. Mindre nettbutikker må betale mer. En nettbutikk må følgelig legge 20 til 30 kroner på en vare til 1000 kroner.

Tidligere har en rekke store nettbutikker påpekt overfor digi.no at det ikke finnes alternativer.

– Bankene har ikke gitt oss mulighet til handle over bankaxept slik vanlige butikker har, har Rask Jensen i MPX.no tidligere sagt til digi.no.

At det ikke finnes alternativer er dog ikke helt sant. Den store norske nettbutikken Netthandelen har ikke en gang avtale med Visa.

– Jeg forstår ikke hvorfor norske nettbutikker bruker Visa. Norge har et av det beste betalingssystemene i verden med KID-kode-systemet, sier Netthandelen-sjef Einar Øgrey Brandsdal til digi.no.

– Vi tar bare betalt med efaktura eller faktura over e-post. Dette koster bare en krone, og vi får oppgjøret vårt på dagen fra banken, noe du ikke får fra Visa, påpeker Brandsdal.

Han mener at kundene hans er strålende fornøyde.

– Den eneste ulempen er at overføringen tar en dag. Med Visa får du bekreftelsen med en gang, medgir Netthandelen-sjefen.

Netthandelen hadde et dårlig år i 2004 og omsatte 166 millioner med et resultat på 1,8 millioner kroner.

– Hadde vi brukt Visa, hadde vi jo gått i minus, påpeker han.

I 2005 omsatte Netthandelen for 234 millioner kroner og får et noe bedre resultat, men mesteparten av dette hadde altså blitt spist opp. For Netthandelen auksjonerer ut sine varer og kan ikke legge på prisene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.