Bruk dine Windows-programmer - uten Windows-lisens

Tidlig neste år vil du kunne droppe Windows og kjøre dine Windows-programmer med Linux, lover en amerikansk Internett-veteran.

Tidlig neste år vil du kunne droppe Windows og kjøre dine Windows-programmer med Linux, lover en amerikansk Internett-veteran.

Både Sun Microsystems Inc og IBM har prøvd og feilet før han. Men Michael Robertson, tidligere gründer av MP3.com satser likevel.

Hans nystartede selskap Lindows.com Inc lover å lansere en Linux-versjon tidlig neste år som kan kjøre Windows-programer uten Windows. En beta-versjon skal legges ut på selskapets nettsted "snart".

Linux er gratis, men med programvare som oversetter Windows-kommandoene til Linux vil operativsystemet koste 99 dollar, noe som er billigere enn Windows 9.x og langt billigere enn Windows XP, skriver Wall Street Journal.

Men de fleste odds teller mot Robertson. IBM prøvde å la OS/2 kjøre Windows-programmer, men gav opp da lisensavtalen med Microsoft utløp. Det finnes dessuten et eksiterende alternativ. Den såkalte Wine-emulator kan du kjøre på toppen av blant annet Linux, Free BSD og Solaris. Her kan du lese mer om Wine og her finner du en liste over en begrenset liste over Windows-programmer som skal fungere på systemet.

I tillegg til de rene tekniske utfordringene om å lage systemet, kommer behovet for raske oppdateringer når Microsoft gjør endringer. Oversettelse stjeler dessuten ytelse og så kommet rettighets

-spørsmålet.

Som de fleste andre amerikanske selskaper er Microsoft ivrige med advokater og det er et stort spørsmål om Robertson har lov til å emulere Windows uten å ha en avtale med Microsoft. Men Robertson sier til Wall Street Journal at MP3.com gav han stor erfaring i å sloss med advokater.

Til toppen