BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruk Kartsverkets kart på egne nettsteder

Utfordrer Google Maps og åpner for fri integrering av kartutsnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2011 - 10:58

Svært mange norske nettsteder bruker integrerte kartutsnitt fra Google Maps eller andre utenlandske tjenester, for eksempel for å vise hvor en begivenhet finner sted.

I dag kunngjorde Statens kartverk at lignende tjeneste nå er tilgjengelig via Norgeskart.no.

– Fra 13. januar kan alle fritt hente detaljerte kartbilder og bruke dem på sine egne nettsider. Nettavisene kan for eksempel bruke kartene for å illustrere nyheter. Nå blir det enda enklere å vise hvor ting skjer, sier kartverkssjef i Statens kartverk Anne Cathrine Frøstrup, i en pressemelding.

Norgeskart.no er basert på innhold fra Statens kartverk, Geovekst, kommuner og Norge digitalt-parter. Dette skal ifølge Statens kartverk sørge for at kartene er de mest nøyaktige, oppdaterte og detaljerte over hele Norge.

Nettsteder som ønsker å integrere kartutsnitt, kan velge mellom vanlige kart, sjøkart og flyfoto.

Kartutsnittet lages ved at man går inn på Norgeskart.no og velger «Kartutsnitt (embed)» fra Verktøy-menyen. Deretter velger man «Statistike kartbilder», før man bestemmer utsnitt, karttype og størrelsen som utsnittet skal vises med på websiden. Det er også mulig å legge til markeringer med forklarende tekst. Teksten blir synlig når man klikker på markøren. Utsnittet nedenfor viser flyfoto av et tidligere missilbatteri et sted i Østfold. De tre missilhangarene er markert i utsnittet. Det er mulig å klikke på utsnittet for å se mer av kartet.


<br /> Nettleseren din støtter ikke visning av iframe. <a href="http://www.norgeskart.no/adaptive2/default_embed.aspx?id=bowWFjXnpaef4Gz" target="_blank">Du kan se innholdet i rammen her</a><br />

Også Finn.no tilbyr en lignende tjeneste, men her ser det ut til at man bare kan legge til én markør per utsnitt.

Kartutsnittene fra Norgeskart.no kan ifølge Kartverket brukes av aviser og andre medier, bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Men det er likevel en del begrensninger knyttet til bruken.

Farten

Foreløpig virker det som om Kartverket må gjøre litt for å få opp farten på lastingen av både utsnittsverktøyet og selve utsnittene. I skrivende stund tar det mer enn ett minutt å laste utsnittet som vi har laget for denne artikkelen.

Pål Kristensen, teknisk ansvarlig i Statens kartverk, forteller til digi.no at tjenesten allerede har blitt mer populær enn forventet.

– Den underliggende infrastrukturen fungerer godt, men vi vil raskt gjøre noe for å forbedre ytelsen til applikasjonsserverne, forteller han. Han mener at utsnitt bør kunne lastes på noen få sekunder.

På spørsmål om Kartverket har kapasitet til å levere utsnitt dersom det tjenesten viser seg å bli svært mye brukt, sier Kristensen at dette er et gratistilbud og at brukerne må benytte den tjenesten de synes fungerer best.

– Vi har ikke noe mål om at alle bare skal bruke vår kode, sier han og forventer at det vil dukke opp flere lignende tjenester fra andre aktører etter hvert.

Kristensen har ikke noen konkrete tall å komme med når det gjelder bruken av de integrerte utsnittene, men forteller at Kartverket i dag leverer omtrent 5 millioner kartfliser og 500 000 hele kartbilder per dag.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.