BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruk mobilen som en pc med Ubuntu for Android

Kjører Ubuntu når mobilen er tilkoblet skjerm, mus og tastatur.

Ubuntu for Android-basert smartmobil kjører Ubuntu i tillegg når den er tilkoblet skjerm, tastatur og mus via en dokk.
Ubuntu for Android-basert smartmobil kjører Ubuntu i tillegg når den er tilkoblet skjerm, tastatur og mus via en dokk. Bilde: Canonical

Mange snakker om at vi nå er inne i en post-pc-periode. PC-salget synker, blant annet fordi stadig flere velger å gjøre mange av de samme oppgavene på en mer hendig smartmobil eller nettbrett.

I går introduserte Canonical, selskapet som står bak Linux-distribusjonen Ubuntu, en løsning som i enda større grad vil kunne fjerne manges behov for å ha en tradisjonell pc. Løsningen kalles Ubuntu for Android. Løsningen gjør det mulig å bruke smartmobiler omtrent som en vanlig Ubuntu-basert pc, når smartmobilen plasseres i en dokk som er tilkoblet skjerm, mus og tastatur.

Ubuntu for Android må i utgangspunktet forhåndsinstalleres på smartmobilen av mobilleverandøren. Så lenge smartmobilen benyttes som nettopp en smartmobil, vil den kjøre Android. Men så fort enheten kobles til en dokk, vil Ubuntu startes opp i tillegg og brukeren tilgang til Unity-grensesnittet. Ubuntu og Android deler den samme Linux-kjernen.

I tillegg til Linux-applikasjoner, kan brukerne kjøre alle de installerte Android-applikasjonene i Ubuntu-omgivelsene.

Ifølge Canonical vil alle data og tjenester deles mellom Ubuntu- og Android-miljøene. Dette betyr at kontakter, telefonidata, SMS-utveksling og mye annet er tilgjengelig fra Ubuntu-grensesnittet. Alle data mobilen skal være tilgjengelige for brukeren, uavhengig om den er er lagt i dokken eller ikke.

Brukere med behov for Windows-applikasjoner kan få tilgang til dette gjennom tynne klienter eller verktøy for desktopvirtualisering. Ubuntu for Android er minst like mye rettet mot bedrifter som mot privatmarkedet. Dersom de ansatte kan klare seg med én felles enhet til å utføre arbeidsoppgavene, vil dette kunne forenkle arbeidet til bedriftens IT-avdeling betraktelig.

Ubuntu for Android kan ikke kjøres på de tregeste mobilene. Minimumskravet er en mobil med tokjernet ARM- eller x86-prosessor klokket til 1 GHz, 512 megabyte med RAM og to gigabyte lagringsplass til systemet. Det også at mobilen har støtte for USB vertsmodus og HDMI-utgang. Dessuten må den har Android 2.3 eller nyere.

Canonical karakteriserer systemkravene som standardutstyr i dyrere modeller som planlegges lansert i slutten av 2012, men det vil også komme enda kraftigere modeller.

– Desktop-en er «killer-appliaksjonen» for firekjernede mobiler i 2012, sier Mark Shuttleworth, grunnlegger og toppsjef i Canonical, i en pressemelding.

Som det vises i videoen over, kan mobilen også kobles til en tv. Da vil brukergrensesnittet endres til Ubuntu TV-grensesnittet.

Ifølge The Register skal Ubuntu for Android være basert på Ubuntu 12.04, som lanseres i april. Canonical skal være i samtaler med mobilleverandører og -operatører og regner med at håndsett med Ubuntu for Android vil komme i salg i år.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.