Bruk mobilen til å logge deg på PC-en

Blant nye autentiseringsmåter Sun arbeider med, er en der du bruker SIM-kort for å logge deg på PC-en.

Blant nye autentiseringsmåter Sun arbeider med, er en der du bruker SIM-kort for å logge deg på PC-en.

Ifølge ZDnet vil programvaresjef Jonathan Schwartz i Sun onsdag demonstrere ny autentiseringsteknologi på en konferanse arrangert av IT-sikkerhetsselskapet RSA Security i San Francisco. RSA har nettopp undertegnet en avtale med Suns erkerival Microsoft om integrering av RSAs passordkalkulator SecurID i Windows (se artikkelen Microsoft velger autentisering fra RSA).

Sun ser for seg at Java brukt i smartkort – SIM-kort i mobiltelefoner, kredit- og bankkort, ID-kort og så videre – åpner for flere nye metoder for å autentisere brukere av forskjellige former for nettjenester. Den grunnleggende ideen er at man kombinerer en bekreftet identitet lagret på et smartkort som man bærer med seg, med et passord som lar deg vise denne identiteten overfor tjenester på nettet.

En variant av Suns teknologi er under utprøving i USAs forsvarsdepartement, av brukere utstyrt med ID-smartkort.

For direkte pålogging på en PC, kan passordet man taster inn kontrolleres mot et smartkort som PC-en leser. Dette kan løses på forskjellige måter, enten gjennom en egen kortleser, eller for eksempel gjennom en infrarød eller Bluetooth-forbindelse mellom PC-en og en mobiltelefon.

For pålogging på en nettjeneste fra en PC, tenker Sun seg at man taster inn sitt mobilnummeret når nettjenesten ber om brukernavn, og så gjennomføre resten av autentiseringen som transaksjoner mellom tjenesten og mobiltelefonen, slik at SIM-kortet i mobilen garanterer brukerens identitet overfor tjenesten.

Schwartz sier til ZDnet at Sun samtaler med en rekke mobiloperatører verden over om slike ordninger, og at operatørene antakelig vil være raskere ute med autentiseringstjenester enn kredittkortselskapene.

Til toppen