TELEKOM

Bruken av vanlig telefon raser

Nye tall fra Post og teletilsynet viser at IP-telefoni er blitt helt vanlig, noe som rammer Telenor tungt.

26. apr. 2007 - 14:14

Post- og teletilsyn-sjef Willy Jensen la i dag frem nye tall som viser at stadig flere kutter ut vanlige fast-telefoni.

Ved utgangen av 2006 hadde mer enn 360.000 husholdninger tatt i bruk bredbåndstelefoni. Dette er mer enn en fordobling i forhold til 2005. Dermed har en av fem norske husholdninger nå IP-telefoni. I tillegg kommer alle som snakker gjennom programmer som Skype og Messenger, for det måler ikke statistikken.

Telenor og de andre aktørene i det norske markedet solgte fast-telefoni for 8,6 milliarder kroner i 2006, et fall på 1,8 milliarder kroner fra 2005. Dette rammer spesielt Telenor tungt, men også selskaper som Tele2 merker nok dette godt på sine regnskaper.

Det ble omsatt teletjenester for 31,1 milliarder kroner i fjor, såvidt en vekst fra 2005.

Tallene viser at en tredjedel av husholdningene med bredbånd har gått over til bredbåndstelefoni. Ved utgangen av 2005 var denne andelen under 20 prosent. Samtidig fortsetter bruken av tradisjonell fasttelefoni å synke.

Rapporten forteller ellers at det på slutten av 2006 fantes fem millioner norske mobilabonnementer. En del av disse benyttes kun for datakommunikasjon og maskinelle systemer. Antallet mobilabonnement som benyttes på tradisjonell måte til tale, utgjør nå mer enn befolkningsantallet skulle tilsi (ca 104 prosent). Det betyr at mange personer har mer enn ett mobilabonnement.

Mobiltrafikken i form av tale og SMS-meldinger øker sterkt. I 2006 passerte vi fem milliarder SMS-meldinger.

I tillegg øker bredbåndsbruken også raskt. Mer enn 1,1 million husholdninger har bredbånd ved utgangen av 2006. Omsetningen innen bredbånd er det området som øker mest i 2006. Året før var det mobiltelefonisektoren som økte mest i omsetning. Telenors andel av totalomsetningen i sluttbrukermarkedet går noe ned også i 2006 og utgjør nå 58 prosent.

Her finner du hele rapporten her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.