JUSS OG SAMFUNN

Bruker barn til å markedsføre Digipost

Idrettslag kan tjene penger på å verve nye brukere.

Idrettsbarn- og ungdom over hele landet får muligheten til å verve Digipostbrukere gjennom en dugnadsavtale mellom Posten Norge og Norges Idrettsforbund.
Idrettsbarn- og ungdom over hele landet får muligheten til å verve Digipostbrukere gjennom en dugnadsavtale mellom Posten Norge og Norges Idrettsforbund. Bilde: Colourbox/(faksimile)Idrett.no/digi.no
27. jan. 2015 - 10:48

Norske idrettslag er invitert til å verve nye brukere til Digipost i form av betalt dugnad.

Eieren Posten Norge har inngått an avtale med Norges Idrettsforbund som innebærer at idrettslag får 25 kroner for hver nye Digipost-bruker som registrerer seg.

– Her kan idrettslagene tjene gode penger og samtidig hjelpe foreldre, besteforeldre og andre bekjente over i en ny tid. Det er en vinn-vinn-mulighet, sier idrettspresident Børre Rognlien i en felles pressemelding.

Konkurranse om kundene

Bakgrunnen er at digital post er blitt hovedkanalen for det offentliges kommunikasjon med innbyggerne.

Norske Digipost og danske E-Boks har begge kontrakter med staten om å levere tjenesten sikker digital post.

Det er med andre ord konkurranse om å rekruttere brukere, og Digipost prøver seg på en dugnad.

Administrerende direktør Thomas Mathisen i Digipost mener det er like greit for idrettslag å rekruttere kunder som å selge kakebokser.
Administrerende direktør Thomas Mathisen i Digipost mener det er like greit for idrettslag å rekruttere kunder som å selge kakebokser. Bilde: Espen Zachariassen

Barn er greit

Digipostsjefen selv syns det er helt greit å bruke barn til å markedsføre tjenesten.

– Dette er en frivillig ordning der idrettsutøverne kan verve familie og venner. Om de selger kaker eller verver for oss, tror jeg ikke det er noen forskjell på, mener administrerende direktør Thomas Mathisen.

– Jeg ser ikke dette som problematisk, heller som en mulighet for idrettslagene, sier Mathisen.

digi.no har bedt Barneombudet om en kommentar til denne arbeidsformen, og tilbakemeldingen fra pressekontakt Kari Stenquist er kort:

– Vi har tatt en titt på lenken. Barneombudet har ingen kommentar til dette, skriver hun i en e-post.

Takten må øke

Statens mål er to millioner brukere av sikker digital post i løpet av 2016.

Så langt har Digipost 400.000 brukere, mens E-boks har rundt 200.000.

Mathisen legger ikke skjul på at det behov for å rekruttere.

– Hvis vi skal nå statens ambisiøse mål, må takten øke. Jeg tror vi ligger greit an. Dette handler mye om at det er innhold i denne tjenesten, og det vil øke nå som staten har begynt å sende brev til privatpersoner digitalt, sier Digipost-sjefen.

Les også: Ende til ende-kryptering av digitalpost

Ukjent beløp

I tillegg til stykkpris for hver nye kunde som verves, skal det hver uke deles ut 3000 kroner til klubben med flest registreringer per utøver.

Den klubben som til slutt har flest registreringer pr. utøver får en bonus på 20.000 kroner.

I pressemeldingen anslår kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge at et idrettslag med 300 utøvere kan tjene 37.500 kroner ved å verve fem nye brukere av Digipost.

Dugnaden med idrettslag skal i første omgang pågå i to måneder. Da skal selskapet gjøre opp status for å se om det er grunnlag for å kjøre en ny omgang.

– Hvor mye penger har dere satt av til å betale idrettslagene for denne jobben?

– Det er tall vi ikke går ut med. Men vi er villig til å betale for den innsatsen idretten gjør for oss, sier Thomas Mathisen.

Forsprang til E-boks

Konkurrenten E-boks har ikke kommet skikkelig i gang med sin statlige kontrakt fordi noen funksjoner ennå ikke er klare.

– Hvor viktig er det å opprettholde et forsprang til konkurrenten?

– Vi jobber med det vi har planlagt og vil vise hva vi er gode for. Forholdet til E-boks tenker vi ikke så mye på, svarer Digipost-sjefen.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.