Bruker BitTorrent til å oppgradere PC-er

Et nederlandsk universitet spredd på flere byer oppdager hvor velsignet fildeling kan være.

Bruker BitTorrent til å oppgradere PC-er

Et nederlandsk universitet spredd på flere byer oppdager hvor velsignet fildeling kan være.

Et nederlandsk universitet, InHolland University of Applied Science, melder at de sparer både tid og andre ressurser på kreativ bruk av fildeling.

Ifølge nettstedet TorrentFreak.com – som henviser til fagbladet Automatiserings Gids – bruker de BitTorrent til å fordele oppgraderinger av både operativsystem og applikasjoner til sine 6500 PC-er, som er fordelt på 16 forskjellige steder i Nederland, i byer som Alkmaar, Rotterdam, Amsterdam, Haag, Haarlem og Delft.

Som kjent, er poenget med BitTorrent-protokollen at PC-er også laster ned fra hverandre, i stedet for at alle skal hente alt fra sentrale servere.

Det oppgis følgende eksempel: De 6500 skulle oppgraderes med i underkant av 4 GB hver. Normalt ville dette belastet over 20 servere i fire døgn.

Med BitTorrent kunne de nøye seg med to servere, og hele prosessen tok mindre enn 4 timer. Disse to serverne er sentralt plassert, i motsetning til de 20 som måtte brukes etter gamle metoden: De var fordelt på flere steder, for å spare WAN-forbindelser.

Ideen til ordningen kom fra det lokale IT-firmaet ITeleo, som utviklet det i samarbeid med selskapet BitTorrent. I en uttalelse fra BitTorrent heter det at man ser fram til flere anvendelser av denne typen, og til at protokollen kan bli en del av infrastrukturen til flere organisasjoner og bedrifter.

BitTorrent assosieres normalt med fildeling brukt til å bryte vern om opphavsrett. På InHolland University er PC-ene utstyrt med en egen versjon av klienten uTorrent: Den kan ikke brukes til vanlig fildeling, blant annet fordi den har ingen selvstendig forbindelse til Internett, og fordi den kjører under en egen brukerkonto.

BitTorrent-prinsippet med å la PC-er laste ned fra hverandre kan også vise seg svært gunstig til å distribuere andre tjenester, blant annet nett-TV.

    Les også:

Til toppen