BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruker bordsalt til å øke harddisk-kapasiten

Pakker dataene opptil fem ganger så tett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. okt. 2011 - 10:45

Forskere i Singapore har funnet fram til en løsning for harddiskproduksjon som de mener vil kunne gi harddisker med over fem ganger høyere lagringstetthet, og dermed også lagringskapasitet, enn det som er mulig i dag. Sentralt i løsningen er noe så velkjent som bordsalt, altså natriumklorid (NaCl).

De mest moderne av dagens harddisker kan lagre inntil 625 gigabit per kvadrattomme. I vanlige 3,5 tommers harddisker gir dette typisk 1 terabyte per plate.

Med teknologien til forskerne i Singapore vil man i teorien kunne lagre opptil 3,3 terabit per kvadrattomme, 5,28 ganger med enn det som er kommersielt tilgjengelig i dag. En harddisk med fire plater, et antall som er ganske utbredt i dag, vil dermed kunne lagre mer enn 21 terabyte.

Det er forskere ved Materials Research and Engineering (IMRE), som er underlagt Singapores Agency for Science, Technology and Research (A*STAR), som har utviklet teknologien, i samarbeid med National University of Singapore (NUS) og Data Storage Institute (DSI).

Sentralt i løsningen er bruken av en svært høyoppløst e-beam-litografiprosess for å produsere svært detaljerte strukturer i nanostørrelse. IMRE-forskeren Joel Yang har oppdaget at ved å legge til natriumklorid til en fremkallingsvæske som brukes i eksisterende litografiprosesser, var han i stand til å produsere klart avgrensede nanostrukturer med en «half pitch» ned mot 4,5 nanometer. Dette skal kunne oppnås uten behov for kostbare oppgraderinger av produksjonsutstyret. Yang skal ha funnet opp den nevnte fremkallervæsken mens han var student ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Elektronmikroskopbilder av magnetiske bit med tetthet på 1,9 terabit per kvadrattomme (til venstre) og 3,3 terabit per kvadrattomme (til høyre). <i>Bilde: Materials Research and Engineering</i>
Elektronmikroskopbilder av magnetiske bit med tetthet på 1,9 terabit per kvadrattomme (til venstre) og 3,3 terabit per kvadrattomme (til høyre). Bilde: Materials Research and Engineering

Ifølge A*STAR benytter konvensjonelle harddisker 7-8 nanometer store, magnetiske korn som er spredt vilkårlig på platene. Noen titalls slike korn brukes til å representere én bit. Gruppen som ledes av IMRE har tatt i bruk en tilnærming som kalles for «bit-patterned media», vhor magnetiske øyer formes på en regelmessig måte, slik at hver øy kan lagre én bit med informasjon.

Den nye teknologien gjør det ifølge A*STOR mulig å lagre enkeltbit i strukturer som er omtrent 10 nanometer store.

Av pressemeldingen fra A*STAR virker det som at forskerne ennå ikke er helt i mål med å demonstrere at teknologien kan brukes til lagring av data når tetthet er så høy som 3,3 terabit per kvadrattomme. Ved hjelp av et magnetkraftmikroskop har forskerne så langt demonstrert magnetisk isolasjon ved en lagringstetthet på 1,9 terabit per kvadrattomme. Dette skal være tett opptil oppløsningsgrensen til mikroskopet.

Forskerne vil i tiden framover forsøke å øke lagringstettheten ytterligere. Mer informasjon om teknologien er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.