BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bruker lommemaskiner mot bin Laden

I krigen mot Afghanistan bruker amerikanske styrker et nytt våpen: Palm og Windows-baserte lommemaskiner.

23. okt. 2001 - 09:46

Det amerikanske forsvaret er en av de store teknologipådriverne i verden. De forskjellige våpengrenene har derfor kjøpt inn store antall lommemaskiner av forskjellig sivile og spesialtilpassede merker.

Lommemaskiner er spådd å bli standardutstyr for fremtidens soldat for å navigere og sende/motta informasjon. Afghanistan-konflikten er debuten for Pentagons bruk av lommemaskiner. Men foreløpig er det mest mannskaper som ikke har gevær som bruker dem.

Den amerikanske marinen har gjort destroyeren USS McFaul til en testplattform. Store deler av mannskapet bruker Palm-maskiner til å lese e-post, dagsplaner, og logge vedlikeholdsinformasjon gjennom de 32 infrarødene portene om bord på skipet. Dette skriver Wall Street Journal. Palm forteller at de har solgt 30-50.000 maskiner til marinen og 25-30.000 maskiner til hæren.

Det amerikanske forsvaret har også fått laget mer solide maskiner for bruk i felten. Modellene heter Paravant RHC-500 og 2000. Den første modellen brukes for å lokalisere fiendtlige tropper, mens RHC-2000 bruker til å lagre kart og oppdragsinformasjon. Her kan du lese mer om Paravants maskiner, men selskaper offentliggjør ikke bilder av utstyret.

Pentagon har også kjøpt inn Symbol PPT 2700 (bildet over) og 7200. Den sistnevnte maskinen brukes primært for å holde rede på forsyninger. Begge modifiserte Palm-maskiner. Alle de spesialtilpassede maskinene tåler elektronmagnetisk sjokk, støv, vann, kulde og harde støt. Her kan du lese mer om Symbols maskiner.. Symbols maskiner kan du kjøpe, men Paravants modeller er trolig ikke tilgjengelig for sivile.

Pentagon vil ikke fortelle hvilke enheter som bruker maskinen, noe som trolig peker mot spesialstyrkene som deltar på bakken i Afghanistan.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.