ANALYSER

Bruker mer – betaler mindre

Inntekter fra mobiltale og SMS har falt med 1 milliard på ett år.

Mobilselskapene opplever kraftig vekst i datatrafikken - men ikke i inntektene.
Mobilselskapene opplever kraftig vekst i datatrafikken - men ikke i inntektene. Bilde: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Onsdag presenterte Post- og teletilsynet statistikk for første halvår i det norske ekom-markedet. Tallene viser med full tydelighet at forretningsmodellene til de norske telekom-tilbyderne er under press.

Halv milliard vekke
Samtidig som vi konsumerer stadig mer data, så faller de totale inntektene. Totalomsetningen i sluttbrukermarkedet, altså både mobil-, fasttelefoni og bredbånd) viser en nedgang på 305 millioner kroner i årets første seks måneder i forhold samme periode i fjor. Totalt var omsetningen til selskapene på 14,23 milliarder kroner i perioden. Det er nesten en halv milliard (482 millioner kroner) lavere enn toppåret 2010.

Tale raser
Det er særlig inntektene på taksert tale og SMS i mobilmarkedet har falt med hele 990 millioner kroner fra første halvår i fjor – til samme periode i år. Halvparten av inntektene kommer nå fra pakkeløsninger, hvor både tale, data og SMS er inkludert i den månedlige abonnementsprisen. Det melder Post- og teletilsynet om i rapporten.

Særlig er det fall i SMS-bruken. I gjennomsnitt sendte vi 84 SMS i måneden i første halvår. Det er en nedgang på 7 meldinger fra samme periode i fjor. Men det er ikke fordi meldingsbruken faller, veksten i datatrafikk er nemlig enorm.

Kraftig vekst
Totalt har mobilnettene levert 5,8 millioner Gbyte i årsperioden. Halvparten av denne økningen (3 millioner Gbyte) kommer fra trafikk over mobiltelefon-abonnementet. Resten av veksten kommer fra dedikerte abonnement for mobilt bredbånd.

– Antallet slike abonnement har fortsatt å øke i perioden, og det er bedriftsmarkedet som står for økningen. Det er nå færre privatkunder som bruker dedikerte abonnement for mobilt bredbånd, sammenliknet med første halvår 2012, skriver tilsynet, noe som får tilsynsdirektør Torstein Olsen til å konkludere med at stadig flere forbrukere har utnyttet den inkluderte datakapasiteten i sine avtaler.

Telenor klart størst
I mobilmarkedet er det Telenor som er den soleklare markedslederen med 49,6 prosent av antall abonnenter, fra 50 prosent i fjor. I verdi, altså omsetning, økte de andelen fra 50,9 til 54,4 prosent i perioden. Taperen i markedet har vært TeliaSonera (Netcom og Chess), hvis markedsandel har falt fra 24,6 prosent til 23,9 prosent i antall men fra 23,5 til 20,7 prosent i omsetning.

Tele2/Network Norway har økt markedsandelen fra 18,3 til 18,8 prosent, og er de eneste som har tatt markedsandeler. Men i omsetning har andelen falt fra 18,1 prosent til 17 prosent.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.