TELEKOM

Bruker milliarder for å spare 6 ms

Den første nye kabelen over Atlanteren på nesten ti år.

Strekningen hvor Hibernias transatlantiske ekspresskabel skal legges.
Strekningen hvor Hibernias transatlantiske ekspresskabel skal legges. Bilde: Hibernia Atlantic
14. sep. 2011 - 07:35

Hibernia Atlantic skal innen sommeren 2012 ha utrullingen av den første transatlantiske kommunikasjonskabelen på nærmere ti år. Det dreier seg om en kabel med fire fiberpar som fra starten av vil ha en samlet kapasitet på 40 gigabit per sekund. Den skal kunne oppgraderes til 100 gigabit per sekund i framtiden.

Men det er ikke overføringskapasiteten gjør «Project Express», som kabelen kalles, spesielt interessant. Derimot er det tiden det tar fra datasignalene sendes i den ene enden til de kan mottas i den andre enden, som er det avgjørende. Hibernia Atlantic lover et «Round Trip Delay» (RTD) mellom London og New York under 60 millisekunder, noe som ifølge The Telegraph er seks millisekunder kortere tid enn det som oppnås med AC-1-forbindelsen til Global Crossing, som skal være ledende i dag.

Nå høres ikke seks millisekunder så voldsomt ut, og for de aller fleste er en slik forbedring helt uinteressant. For andre grupper vil selv en såpass liten forbedring kunne ha stor verdi.

Dette gjelder ikke minst finansbransjen.

Project Express-kabelen vil bli en del av Hibernias Global Financial Network, og selskapet tror at både banker og andre aktører i finansbransjen vil stille seg i kø for å bruke den.

Ifølge The Telegraph antas det at finansbransjen vil betale opptil 50 ganger så mye for å bruke den nye kabelen, sammenlignet med det de gjør via dagens transatlantiske kabler. Årsaken til dette er at estimater som hevder at ett millisekund kan bety opptil 100 millioner dollar ekstra på bunnlinjen per år for et stort hedgefond.

Selve arbeidet med å legge kabelen skal gjøres av britiske Global Marine Systems, som har brukt 18 måneder på å planlegge ruten. Den skal ligge svært nær den som benyttes av fly mellom London og New York og være på drøyt 6000 kilometer.

Kabelen vil tas i land i Somerset i Storbritannia og i Halifax i Canada. Mellom Halifax og New York vil Hibernias eksisterende kabel benyttes.

Prisen på hele prosjektet er ifølge The Telegraph på 300 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner.

Hibernia Atlantic har fra før to fiberkabler fra Halifax til Irland. Forbindelsene går derfra videre via Storbritannia til Paris, Amsterdam, Brussels og Frankfurt. I Canada og USA har selskapet fiberkabler på kryss og tvers mellom Montreal i Nord, Atlanta i sør og Chicago i vest. Det planlegges også en forbindelse til den amerikanske vestkysten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.