FORBRUKERTEKNOLOGI

Bruker nettskyen mot skadevare

- I fremtiden forsvinner signaturfilene, sier norgessjef Dag Arne Jerstad i F-Secure.

F-Secure bruker mer Cloud-teknologi enn tidligere for å ta knekken på virus og ondsinnet programvare, sier norgessjef Dag Arne Jerstad. (Foto: Per Ervland)
F-Secure bruker mer Cloud-teknologi enn tidligere for å ta knekken på virus og ondsinnet programvare, sier norgessjef Dag Arne Jerstad. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
4. sep. 2009 - 11:40

Antivirus-løsninger har tradisjonelt samlet såkalte signaturfiler lokalt på PC-en for å kunne oppdage uhumskheter. Denne modellen holder ikke lenger, fordi antallet trusler har eksplodert. Opptil 80.000 nye eksempler på skadevare slippes løs hver eneste dag.

Leverandørene av sikkerhetspakker har for lengst innsett at de må ta i bruk andre metoder for å holde tritt med utviklingen. Cloud computing, også kjent som «nettskyen» blir redningen.

- Vi begynte med sjekking av skadevare over nettet i forrige versjon av vår sikkerhetspakke, men nå er det mer gjennomført, sier Dag Arne Jerstad i F-Secure Norge til digi.no.

Denne uken lanserer selskapet 2010-versjonen av antivirusløsningen Internet Security. Oppgraderingen rulles ut til betalte abonnenter den 14. september.

Fortsatt bruker F-Secure signaturfiler i sin sikkerhetspakke, men ifølge Jerstad går utviklingen i retningen av en ren nettbasert tjeneste.

- I fremtiden tror jeg signaturfilene blir helt borte. Det er mer fornuftig å sende en forespørsel over nettverket i stedet for å spørre mot en tung database lokalt, mener han.

Selskapets nye antiviruspakke har fått en del nye egenskaper, og selv om nettsky-tankegangen ikke er gjennomført hundre prosent, er de kommet et stykke på vei.

- Vi er også nødt til å beskytte filsystemet lokalt, minner F-Secure-sjefen om.

Funksjonen «browsing protection» skal utstyre nettsurfere med et vern mot truslene man utsettes for på nettsider. Dette gjøres ved å sjekke om lenker er trygge før brukeren klikker på dem.

Løsningen blokkerer nettsider som er kjent for å spre ondsinnet kode, og henter fersk kunnskap om trusselbildet via nettet.

- Åpner du et nettsted sendes det samtidig en forespørsel til oss. En global clustertjeneste med serverparken til Akamai sørger for at det går raskt, forsikrer Jerstad.

Raskere

Ytelse sammen med bedre sikkerhet fremheves av F-Secure som de viktigste forbedringene i 2010-versjonen. Ressursbruken skal være redusert med 80 prosent sammenlignet med forløperen. Også minnebruken er lavere og oppgis å være opptil 70 prosent lavere enn tidligere.

- Vi har redusert antall prosesser ganske betydelig. Løsningen er nå raskere og lettere enn tidligere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.