UTVIKLING

- Brukerne hindrer IE-støtte for nye standarder

Er for trege til å oppgradere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2009 - 13:11

Windows-brukernes manglende evne eller vilje til raskt å oppgradere til nyeste versjon av Internet Explorer, er det som i praksis hindrer Microsoft fra å implementere støtte for webstandarder som fortsatt ikke er ferdig spesifisert.

Den nyeste versjonen av selskapets nettleser, Internet Explorer 8, greier nå den fire år gamle Acid2-testen, men kommer svært dårlig ut i den mer krevende Acid3-testen.

Riktignok greier heller ingen annen lansert nettleser full pott i Acid3 testen, men både Opera, Chrome og Safari skal ha slik støtte i neste utgave. Testversjoner som beviser dette, er fritt tilgjengelige.

IE8 greier 20 av de 100 deltestene i Acid3, som er basert på webstandarder som ikke er like utbredt som dem man finnes i Acid2.

I et intervju med australske Technology & Business, forteller Nick Hodge, som er ansatt i Microsoft Australia som «Professional Geek», at IE8 ville ha greid Acid3-testen dersom Microsoft hadde ønsket det. Problemet er at flere av standardspesifikasjonene fortsatt er på utkaststadiet (draft), og at de dermed ennå ikke har blitt anbefalinger fra W3C (recommendation).

- Microsoft mener at hvis vi hadde brent inn standardutkastene i Internet Explorer 8 og gjennomført Acid3 med 120 prosent, for så å rulle nettleseren ut på så mange maskiner, spesielt i bedriftene, ville vi ha gjort standardutkastene til de-facto-standarder på et tidspunkt hvor W3C ville ønske å innovere på standardene som er under utvikling, forteller Hodge.

- Vi gjennomførte Acid, som tester mot anbefalinger fra W3C, med hundre prosent. Acid2 handler om anbefalte standarder, standarder som er opplest og vedtatt. Våre erfaringer kommer fra IE6. Med IE6 tok vi i bruk noen ikke-anbefalte standarder og tolket dem på en viss måte. Resultatet av det har vært smertefull webutvikling, sier Hodge.

- Microsoft er nødt til å tenke på framtiden, framfor å oppnå 100 av 100 poeng og få oss til å framstå som helter.

Det pussige er at ingen av Microsofts konkurrenter ser ut til mene at dette er et problem.

Jeff Waugh, sjefkonsulent i Waugh Partners, sier til Technology & Business at problemet for Microsoft er at IE-brukerne er mye tregere til å oppgradere enn brukerne av andre nettlesere.

- IE6 har omtrent 20 prosent andel, omtrent en tredjedel av Microsofts totale nettleserandel. Samtidig representerer Firefox 2 mindre enn 1 prosent av Microsofts nettleserandel, noe som er flott for webutviklere, men også fantastisk for sluttbruker-sikkerheten, sier Waugh.

I Norge har dette problemet blitt kraftig belyst i forbindelse med kampanjen mot IE6. Kampanjen har trolig fått flere til å innse problemene IE6 skaper, men alt tyder på at det fortsatt vil ta lang tid før IE6 kan anses som et avsluttet kapittel. Det er spesielt bedrifter med interne fagsystemer som er spesielt tilpasset IE6, som ser seg nødt til å holde fast ved den snart åtte år gamle nettleseren.

Waugh mener at selv om det er bra at IE8 har fått bedre støtte for webstandarder, skaper lanseringen flere nye utfordringer for webutviklere. Og da mener han ikke bare at utviklerne nå må ta hensyn til tre versjoner av Internet Explorer.

- IE8 legger til en ekstra kolonne i testmatrisen med «compatibility mode». Denne kan være en velsignelse for IT-avdelinger som ruller ut webapplikasjoner som ikker er standardbaserte, men det er nok en komplikasjon for webutviklere, sier Waugh.

- Hva skjer når «unbreak this website»-knappen ikke virker? Jeg mistenker at den knappen vil bli like vel ansett av webutviklere som Clippy eller Bob.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.