Brukertilpassede søk og feeder med Yahoo Pipes

Pipes er egentlig et begrep fra Unix-verdenen, men Yahoo har overført tankegangen til webinnhold.

Brukertilpassede søk og feeder med Yahoo Pipes

Pipes er egentlig et begrep fra Unix-verdenen, men Yahoo har overført tankegangen til webinnhold.

I Unix-miljøer, først og fremst, betegner uttrykket «pipes» det å sende data direkte mellom to programmer. Dette gjøres gjerne i kommandolinjemodus ved hjelp av tegnet «|».

Yahoo har grepet fatt i den samme tankegangen og tilbyr nå tjenesten Yahoo Pipes, som gjør det mulig for brukerne å samle data fra ulike kilder, sende disse gjennom ulike behandlingsmoduler og få det hele presentert på en ønsket måte, for eksempel som en RSS-feed. Det hele gjøres gjennom et grafikkbasert grensesnitt med utstrakt bruk av dra-og-slipp.

Tjenesten kan brukes til å kombinere resultater fra ulike søketjenester, etter at brukeren først har skrevet inn en søkestreng. Eller man kan få en kronologisk sortert RSS- eller JSON-feed som er basert på informasjonen samlet inn fra en rekke andre feeder. Et eksempel er denne, hvor det siste fra Digg, del.icio.us, Reddit og Slashdot presenteres som én RSS-feed.

Når man lager disse «mashup-ene», har man en rekke muligheter til å filtrere og begrense innholdet. I forbindelse med eksempelet over, vises for eksempel bare Slashdot-saker som har færre enn 100 kommentarer, kun de ti nyeste innleggene fra hver av Reddit og del.icio.us, samt bare bare de Digg-innleggene som har diggCount høyere enn 200.

Hele Pipes-tjenesten er nettleserbasert og krever at brukeren er registrert hos Yahoo. Brukeren kan lagre sine egne pipes, men også publisere dem slik at andre kan bruke dem direkte, som utgangspunkt for en ny pipe eller bare for å lære hvordan de er satt sammen. Allerede er det blitt publisert mer enn 400 pipes.

Vårt eksempel nedenfor viser hvordan man kan lage en enkelt tilpasset utgave av digi.nos og Dinside.nos RSS-feeder. URL-ene skrives inn i Fetch-modulen på toppen, deretter samles innholdet i feedene ved hjelp av Union-modulen. Så har vi valgt å filtrere vekk alle titler som inneholder ordet «datamaskin». Deretter sorteres titlene i den samlede feeden alfabetisk, før den siste modulen sørger for utskriften av pipen på skjermen. Til slutt er det bare å lagre og velge «Run this Pipe».

Yahoo Pipes er laget på en måte som er ganske enkel å forstå, men det er likevel en fordel å ha litt kunnskaper om hvordan innholdskildene man skal benytte fungerer og er bygd opp. I de fleste tilfeller er likevel dette ganske intuitivt. Tjenesten er fortsatt merket «beta», men fungerer likevel ganske så smertefritt.

Til toppen