Brukt-PC-ordningen til skolene lar vente på seg

Nasjonalt læremiddelsenter har fått ansvar for å iverksette og organisere ordningen der skolene skal få tilbud om å kjøpe 16.000 billige brukt-PC-er i året. Foreløpig er ingen avtale undertegnet, og det er fremdeles uklart hvilket eller hvilke firma som skal klargjøre brukt-PC-ene som doneres av næringslivet.

Nasjonalt læremiddelsenter har fått ansvar for å iverksette og organisere ordningen der skolene skal få tilbud om å kjøpe 16.000 billige brukt-PC-er i året. Foreløpig er ingen avtale undertegnet, og det er fremdeles uklart hvilket eller hvilke firma som skal klargjøre brukt-PC-ene som doneres av næringslivet.

Næringsminister Lars Sponheim og utdanningsminister Jon Lilletun sa i begynnelsen av september at Regjeringen i løpet av høsten vil sette i verk en landsomfattende ordning med overføring av "nyere brukte datamaskiner" fra næringslivet og det offentlige til skolene. I første omgang er målet at det hvert år skal overføres 16.000 nyoverhalte datamaskiner.

Sponheim regner med at skolene skal kunne få tilbud om å kjøpe gode, brukte maskiner for mellom 1.000 og 1.500 kroner. Kostnadene ved ordningen vil først og fremst ligge på klargjøring av maskinene.
Her kan du lese mer om Sponheims vyer:

Og hvem som skal stå for klargjøringen av maskinene er foreløpig uklart. Seksjonsleder i Nasjonalt Læremiddelsenter (NLS) Petter Korseth sier til digi.no at de nå er i samtaler med tre aktuelle bedrifter, men han vil ikke oppgi noen navn.


Etter det digi.no erfarer dreier det seg blant andre om Ibas og Alternativ Data.

- Den eller de aktørene som velges ut vil være ansvarlig for innsamling av utstyret som doneres fra næringslivet og det offentlige, klargjøre datamaskinene (slette all informasjon som ligger lagret og installere ny programvare), og selge utstyret videre til skolene, forteller Korseth.

Korseth innrømmer at det er "prismessige forandringer" i denne ordningen, men legger til at NLS vil forsøke å få prisene så lave som mulig.

Han sier også at NLS tar sikte på å inngå en avtale "innen rimelig tid", og håper at ordningen skal være operativ før årsskiftet. Videre understreker han at staten ikke gir penger til skolene, men tilrettelegger et tilbud. Skolene må vurdere selv om de vil kjøpe disse brukte PC-ene, og også sørge for driftingen selv.

NLS ser også på muligheten for nye driftsformer, og vil gjerne få igang forsøk med tynne klienter.
Ibas AS er et av de få selskapene i Norge som har spesialisert seg på sletting av data fra brukte maskiner. Om sletting av sensitive opplysninger fra en brukt maskin, opplyste Ibas-medarbeider Thor Arne Johansen til digi.no i forrige måned at det er mange fallgruber man kan gå i, og folk må være oppmerksomme på disse:


- Man må ha spesialekspertise for å sikre at ingen sensitive opplysninger kommer frem. Det holder ikke bare å formatere harddisken; det finnes også en funksjon på mange maskiner som heter "deformatér". Det er viktig at NLS er på vakt overfor dette problemet før prosessen settes igang, sier Johansen.

Nasjonalt læremiddelsenter sier de er klar over problemet.

Til toppen