Brukte 1 milliard dollar på infrastruktur

Men Google har råd til det.

Brukte 1 milliard dollar på infrastruktur
Bildet er fra kjøleanlegget til ett av Googles datasenter i USA. Bare i fjerde kvartal alene brukte selskapet 1 milliard dollar på investeringer i denne type infrastruktur. Bilde: Google/Connie Zhou

I fjorårets fjerdekvartal brukte nettkjempen svimlende 1 milliard dollar, 5,61 milliarder norske kroner, på infrastruktur alene. Dette er penger som har gått til datasenter, linjekapasitet og er det er den nest høyeste investeringen Google har gjort noen sinne, ifølge GigaOM.

Grunnen til de voldsomme investeringene er at selskapets aktiviteter spinner stadig lengre fra søk. De konkurrerer med Facebook, Apple, Amazon, Yelp, Microsoft og for å nevne noen. Dessuten har de begynt å konkurrere med de amerikanske kabel- og fibernettleverandørene. Da trenger selskapet kapasitet og infrastruktur.

Her kan du se en spektakulær bildeserie fra selskapets datasenter i Council Bluffs.

Men Google har råd til det. Selskapet kunne tirsdag kveld fremlegge resultater for fjerde kvartal som var bedre enn ventet. Selskapets omsetning endte i kvartalet på 14,4 milliarder dollar og rundet 50,1 milliarder dollar for året som helhet. Veksten fra samme kvartal årer før er på henholdsvis rett under fire milliarder (kvartalet) og 12,2 milliarder dollar (året), men i 2011 var ikke oppkjøpet av Motorola Mobile inntatt i regnskapet.

Nettoresultatet endte på rett i underkant av tre milliarder dollar i pluss for fjorårets siste kvartal, noe som er en marginal økning fra samme kvartal året før. Resultatet for året som helhet endte på rett over 10,7 milliarder dollar, en økning på ca. 1 milliard dollar fra året før.

Den største inntektskilden til Google er annonser. Inntektene fra egne eide nettsider sto for 8,64 milliarder dollar i kvartalet, en vekst på 18 prosent fra samme periode året før. Disse inntektene står for 67 prosent av inntektene til selskapet.

Nettverksinntekter, penger Google tjener for å selge annonser på andre nettsider, sto for 27 prosent av de totale inntektene med 3,44 milliarder dollar. Dette er en vekst på 19 prosent fra samme kvartal året før. Andre inntekter endte på 829 milliarder dollar, eller 6 prosent av det totale, noe som er en 102 prosent økning. Dette er typisk inntekter fra for eksempel Google Apps.

Googles mobiltelefonselskap, Motorola Mobile, tapte imidlertid penger i kvartalet. Her ble det svidd av 352 milliarder dollar, eller 23 prosent av selskapets omsetning. Her har imidlertid Google tatt grep og solgt selskapets virksomhet innenfor Set-up bokser. Dette ble solgt for 2,35 milliarder dollar.

I regnskapet skiller ikke Google mellom inntekter på mobile annonser og desktop. Ifølge Bloomberg News er prisen på mobilannonser 55 prosent lavere enn desktop, men Google er fantastisk godt posisjonert til å selge annonser gjennom mobiltelefonen takket være Android-plattformen, som de eier og som har en markedsandel på verdens smarttelefoner på rundt 75 prosent.

Som en morsom detalj lettet Google litt på sløret da de presenterte tallene tirsdag. Den Sør-Koreanske megahitten Gangnam Style, som har gått som en farsott på Youtube, har generert over 1 milliard sidevisninger på Googles video-tjeneste. Det har generert 8 millioner dollar, 45 millioner norske kroner, i inntekter til selskapet kunne selskapet presentere ifølge nettstedet Quarts.

    Les også:

Les mer om: