Brukte 100 millioner euro for å skaffe 55 milliarder euro

I det som kan ligne på ett kapitalistisk og foreløpig ublodig kupp har italienske Pirelli skaffet seg kontrollen over Telecom Italia og Telecom Italia Mobile for vekslepenger. Nå venter markedet på en italiensk teleslakt.

I det som kan ligne på ett kapitalistisk og foreløpig ublodig kupp har italienske Pirelli skaffet seg kontrollen over Telecom Italia og Telecom Italia Mobile for vekslepenger. Nå venter markedet på en italiensk teleslakt.

Bak det som kan karakteriseres som tidenes telekupp står styreleder i Pirelli, Marco Tronchetti Provera Han har ved hjelp av en beskjeden investering skaffet seg kontroll over et selskap som er verdt 1.000 ganger så mye.

Han startet med å skaffe seg kontroll over 60 prosent i investeringsselskapet GPI. Så startet han spillet som involverer komplekse selskapskonstruksjoner, som nå har endt i en av europeisk telebransjes mest spektakulære bedriftsovertakelser, uten en gang å ha aksjemajoritet.

Historien som har gått Europa rundt den siste uken savner foreløpig sidestykke. Og kontrollen over Telecom Italia og Telecom Italia Mobile får Provera uten å eie en eneste aksje i selskapet.

For det hele ble avrundet sist uke da Provera og Pirelli med backing fra Benetton-familien betalte 7 milliarder euro og dermed skaffet seg kontroll over Telecom Italia gjennom en aksjepost i Telecom Italias hovedeier; Olivetti.

Provera's opprinnelige investering på 100 millioner euro i GPI representerer toppen på flere lag med inverteringsselskap, skriver Financial Times og Wall Street Journal. På bunnen ligger premiene; Telecom Italia, Telecom Italia Mobile og Seat Pagine Gialle.

Han selv kontrollerer alle lagene, men eier ikke kontrollerende aksjeposter i noen av dem. Bidrag har han imidlertid fått fra flere italienske bedrifter og investeringselskap.

Wall Street Journal skriver at GPI eier 55 prosent i Camfin (investeringsselskap med oljeinteresser), som eier 29.99 prosent i Pirelli & Cie, som igjen eier 33,4 prosent i Pirelli SpA, som så eier 80 prosent i et nyetablert selskap som har lagt inn et bud på aksjer i Olivetti.

Dette (nye) selskapet bød 80 prosent overpris for 23 prosent av aksjene i Olivetti, kjøpt fra Bell (et holdingselskap kontrollert av italienske forretningsmenn).

Aksjeposten er stor nok til å øve kontroll på Olivetti, som i sin tur eier vel 52 prosent i Telecom Italia.

Olivetti selv skaffet seg kontrollen i Telecom Italia i 1999 etter ett overraskende raid ledet av Olivettisjef, Roberto Colaninno. Olivetti overok da kontrollen på et selskap som var fem ganger så mye verdt, men er nå altså selv utmanøvrert.

Colaninno er nå erstattet med Enrico Bondi som sammen med Pirellis Carlo Buora skal lede teleselskapet.

Noe av årsaken til at dette i hele tatt er mulig er italienske lover. En trenger ikke å komme med bud på hele selskapet før en eier mer enn 30 prosent. Men viktigst er det at det neppe er noen som vil utfordre alliansen, som nå i ro og mak kan sikre sine posisjoner. Italienske myndigheter ser heller ikke ut til å ville etablere lover for å beskytte mindre aksjonærer, eller i dette tilfellet en majoritet.

Det hele kan så finansieres i ro og mak gjennom salg av hele eller deler av porteføljen som teller Olivetti, Telecom Italia, Telecom Italia Mobile der Telecom Italia eier 60 prosent, samt Seat Pagine Gialle.

Markedsverdien på Camfin er 309 millioner euro, med flere svært kjente italienske og europeiske forretningsmenn på aksjonærlista. Tilsammen sju personer med solide formuer, samt den sveitsiske forretningsmannen Martin Ebner, kontrollerer nå Telecom Italia, via Olivetti, via Pilelli SpA, via Pirelli & Cie, via Camfin og til slutt via GPI.

Til toppen