Brukte «Skynet» for å spionere på journalist

Ble beskyldt for å tilhøre terror-organisasjon.

Brukte «Skynet» for å spionere på journalist
I filmene sendte Skynet en Terminator-kyborg til fortiden. I virkeligheten bruker NSA Skynet til å overvåke terrorister. Bilde: Orion Pictures

Virkeligheten etterligner tydeligvis kunsten hos amerikanske NSA, da det viser seg at det amerikanske spionorganet har et program som kalles for Skynet. Skynet er, som kjent, navnet til et forsvarsnettverk i Terminator-filmene. Nettverket får en egen bevissthet, bestemmer seg for at menneskene utgjør en fare, og iverksetter en altomfattende atomkrig. 

NSAs Skynet er litt mindre skummel, men likevel kapabel til å gjøre feil.

Følger med på aktiviteter

Ifølge Edward Snowden-dokumenter (gjengitt av nettstedet The Intercept) er den virkelige Skynet et hemmelig program som skal bruke metadata for å identifisere personer med forbindelser til terror-organisasjoner.

Les også: Ba Tyskland spionere på Siemens.

Det ble blant annet brukt til å spore personer i Pakistan, basert på deres mobiltelefoner, og de personene hvis bevegelser stemte med kjente al-Qaida-medlemmer, særlig folk som utførte oppgaver for terrornettverket, ble flagget. Meningen var at disse medlemmene kunne lede NSA til al-Qaida-ledere.

Det er uvisst hvorvidt programmet kunne vise til konkrete resultater, men det presterte i alle fall å spore opp en profilert journalist for kanalen Al-Jazeera. Ahmad Muaffaq Zaidan, som journalisten heter, har hatt mange meget prestisjefylte oppdrag der han intervjuet flere ledere for al-Qaida og Taliban, inkludert Osama Bin Laden, og ellers hadde et bredt kildenettverk i organisasjonene.

Gjorde jobben sin

I og med at journalisten beveget seg ofte i de samme plassene som antatte terror-ledere, ble han selv satt på en overvåkningsliste. Zaidan selv avviser kategorisk at han er medlem i noen av disse grupperingene og påpeker at han har i årevis risikert livet for å dekke ekstremister.

Metodikken i sporeteknologien følger med på hvor personene som spores beveger seg, hvilke byer de besøker, og hva de foretar seg, for eksempel hvem er den første personen de ringer når de ankommer et nytt sted, om de bytter SIM-kort ofte eller bare mottar samtaler uten å selv ringe ut.

En talsmann for Al-Jazeera sier til The Intercept at overvåkningen av Zaidan er nok et forsøk på å bruke tvilsomme virkemidler for å spore deres journalister, og er et grovt overtramp av pressefriheten.

Slik «leker» NSA kyberkrig.