JUSS OG SAMFUNN

BSA vil ha ny type straff for piratkopiering

Den britiske avdelingen til BSA har et nytt forslag til hvordan bedrifter som bruker piratkopier bør kunne straffes.

31. aug. 2006 - 09:03

BSA (Business Software Alliance) er en internasjonal interesseorganisasjon for programvareselskaper. De jobber med å redusere omfanget av piratkopiering.

Organisasjonens britiske avdeling er frustrert over manglende sanksjonsmuligheter

overfor bedrifter som bruker piratkopiert programvare og nå ber de myndighetene om å innføre foretaksstraff for piratkopiering.

- Når vi er i kontakt med et selskap om programvare de ikke har en lisens for, ender vi opp med glansbilder fordi de bare går ut og kjøper lisensene og så sier de at da er saken ute av verden, sier BSAs advokat Graham Arthur til The Register.

BSA vil at selskapene som blir tatt for piratkopiering skal ilegges en foretaksstraff i form av en bot i tillegg til å måtte betale en erstatning til programvareselskapene.

- Det hadde vært nyttig å ha skadebestemmelser som i Irland, der en dommer kan tildele hva han føler er riktig etter å ha tatt hensyn til omstendighetene, sir Arthur.

I Storbrittania må selskaper som blir tatt for å bruke ulisensiert programvare betale det lisensen kostet. Det betyr i praksis at straffen for ikke å ha orden på lisensene ikke er verre enn å betale det man opprinnelig skulle betalt. Det kan på en måte sammenlignes med at man bare måtte betale for trikkebilletten hvis man ble tatt i en billettkontroll.

- Det er viktig at det foreligger mekansimer som gjør at det er en reell straff for å piratkopiere. Det er bare å se på myndighetenes krav når man betaler for sent på lisensen og lignende. Der har man reelle sanksjonsmyndigheter, sier Eilert Hanoa, leder for BSA i Norge til digi.no.

Han legger til at BSA Norge ikke har diskutert å skrive noe tilsvarende forslag til norske myndigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.