BT tvinges til å åpne kobber

Den britiske telemyndigheten, Oftel, krever at British Telecom (BT) åpner sitt kobbernett for konkurrentene i løpet av halvannet år.

Den britiske telemyndigheten, Oftel, krever at British Telecom (BT) åpner sitt kobbernett for konkurrentene i løpet av halvannet år.

Office of Telecommunications (Oftel) mener at BTs konkurrenter på lokaltelefoni må få tilgang til selskapets aksessnett. Konkurrentene må også få tilgang til å plassere eget utstyr i BTs lokaler slik at konkurrentene kan levere tjenester til de ulike kundene. Vedtaket ble varslet allerede i sommer da planene til Oftel ble kjent.

Det er ventet at åpningen av BTs aksessnett vil føre til at flere selskap vil tilby bredbåndstjenester til britiske privathusholdninger, som igjen vil øke konkurransen.

Selv om BT ble delprivatisert og det britiske telemarkedet deregulert for hele 15 år siden, sitter det tidligere telemonopolet fremdeles med kundeforholdet til 85 prosent av de britiske hjem, mens resten i stor grad er eid av kabel-TV-selskapene.

BT har selv så vidt startet arbeidet med å installere utstyr for ADSL (asymmetric digital subscriber line), noe som øker båndbreden dramatisk på vanlige kobberkabler. I løpet av tre måneder vil BT tilby slike tjenester til seks millioner kunder.

Også kabel-TV-selskap arbeider med denne teknologien.

Oftel ser gjerne at det blir etablert konkurranse på teknologier som ADSL før juli 2001.

Til toppen