JUSS OG SAMFUNN

BT: - Vi har patent på Internett og vi vil ha penger

British Telecom fikk i 1989 innvilget et patent på hyperlenker, selve teknologien som binder sammen Internett. Nå vil BT ha penger og i dag åpner den første rettssaken.

11. feb. 2002 - 10:48

British Telecom oppdaget sent på 90-tallet at ganske mange selskaper tjener mye penger på patenter. Et lyst hode påpekte at den gamle telegiganten hadde ganske mange gamle patenter, og selskapet satt i gang et graveprosjekt.

En av patentene BT fant i skuffen er en patent på hyperlenker - teknikken som lenker sammen tekst og dokumenter. BT søkte om patent på teknikken i 1976, men fikk først gjennomslag i 1989. Mange selskaper som Microsoft og IBM sitter på store bunker patenter for basisteknologi som selskapene ikke forsøker å tjene penger på - en rettsak vil bli dyr, ta lang tid og gi mye dårlig PR.

Nå ligger det an til en av de mest spennende patent-rettssaker noen sinne. BT ønsker å kreve penger av alle Internett-leverandører. Vinner selskapet frem vil også eiere av hjemmesider, programvareselskaper og andre IT-selskaper rammes.


BT begynte å rasle med advokatene sommeren 2000, men få trodde det konservative selskapet skulle gjøre alvor av truslene om å kreve penger for bruk, men nå viser det seg at BT arbeider videre med saken. Selskapet har valgt Prodigy, en av de eldste online-tjenestene, som prøvekanin for sitt krav.

BTs patentkrav har sin norske parallell i den såkalte Bellboy-saken. digi.no avslørte høsten 1999 at Kristiansand-selskapet Bellboy har fått innvilget et patent som omfatter handel over Internett og telefon. Selskapet har saksøkt Filmweb og KPN Qwest i et forsøk på å kreve patentavgift.

BTs sak mot Prodigy begynner i dag med åpningshøringer, skriver diverse amerikanske medier. Prodigy startet i 1984 og er i dag eid av SBC Communications, det nest største teleselskapet i USA. Saken går for en føderal domstol i White Plains i Staten New York der Prodigy startet opp.


Mange mener at BT sitter med svake kort på hånden, for det viser seg at patentkontorene rundt i verden ofte deler ut oppfinner-status uten å sjekke særlig nøye om det finnes noen tidligere beskrivelser. Finnes tidligere beskrivelser av en teknikk, faller patentkravet bort. Og det er minst to andre aktører som kan påberope seg å ha funnet opp hyperlenken.

Den første er den britiske forskeren Ted Nelson som tok i bruk ordet hypertekst i 1963. Den andre er IT-pioneeren Douglas Engelbert, oppfinneren av musen. Det eksisterer film av en demonstrasjon han og andre Stanford-forskere gjorde i 1968 av et system der et klikk på et ord henter opp et nytt dokument.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.