BEDRIFTSTEKNOLOGI

BT vil gifte seg tysk

British Telecom vil gifte seg med tyske Mannesmann. Medgiften forventes å bli fantastisk - kanskje høyere enn prisen MCI betalte for Sprint.

Frode Eriksen
15. nov. 1999 - 09:06

British Telecom (BT) ønsker å fusjonere med tyske Mannesmann, for å unngå at erkekonkurrenten på mobiltelefoni, britiske Vodafone eventuelt lykkes med et fiendtlig bud på det tyske teleselskapet.

I helgen har det vært hektisk aktivitet i det europeiske telemarkedet. Toppsjefen i Storbritannias største mobiltelefonselskap, Chris Gent, har ifølge The Sunday Telegraph forsøkt å overtale Mannesmann til å akseptere et vennlig bud fra selskapet.

Dette er bekreftet av Mannesmann, uten at selskapet har kommentert innholdet i møtene nærmere.

Tidligere Telia-sjef, Lars Berg leder Mannesmann sin telekomavdeling og han har så langt ikke akseptert Vodafones vennlige invitt. Om Gent ikke lykkes i sine overtalelser vil selskapet legge fram et fiendtlig bud på selskapet på nærmere 100 millioner euro, eller over 800 milliarder kroner, det vil si 16 prosent over Mannesmanns markedsverdi.

Vodafone-sjefen forsøkte å få det tyske selskapet med på en allianse etter at Mannesmann nylig kjøpte det britiske mobilselskapet Orange. Det kjøpet varslet at selskapenes vennlige holdning overfor hverandre var i ferd med å ta slutt. For Vodafone og Mannesmann eier begge aksjer i to av Europas største mobilselskap henholdsvis det Mannesmann-dominerte tyske D2 og det italienske Omnitel.

Det er også BTs argumentasjon for nå å signalisere ønske om fusjon. I tillegg til BT skal tre andre selskap være villige til å legge inn bud på Mannesmann, noe som skal være Bell Atlantic, SBC og MCIWorldcom.

BT er imidlertid villig til å fusjonere med Mannesmann, noe som vil sikre dominans i flere av de største europeiske telemarkedene. Mannesmann eier en majoritet av Tysklands største mobilselskap, og de to selskapene vil sammen kontrollere den største utfordreren på det franske telemarkedet, Cegetel, der de to selskapene tilsammen har 52 prosent. I tillegg vil BT sikre seg Europas nest største mobilselskap, italienske Omnitel, der Mannesmann i dag er majoritetseier. Om et oppkjøp lykkes vil BT imidlertid måtte selge det britiske mobilselskapet Orange, som Mannesmann nylig sa seg villig til å kjøpe for 72.000 kroner per kunde.

Mannesmann er uansett i sentrum for manges blikk for tiden, noe som er en ønskeposisjon for selskapets aksjonærer som tjener grovt på at aksjekursen skyter i været.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.