RESULTATERFINANS

Budgiver planlegger enorme Opera-kutt

Vil kvitte seg med over 500 ansatte.

9. mars 2016 - 22:43

Den kinesiske mangemilliardæren Zhou Yahui (39) er grunnlegger, president og styreformann i Beijing-baserte Kunlun Tech Co Ltd.

Kunlun er en sentral del av konsortiet som har lagt inn bud på 10,5 milliarder kroner for å overta Opera Software.

Det er en oppkjøpsprosess som utvikler seg i henhold til plan, kunne styreleder Sverre Munck i Opera Software opplyse til nyhetsbyrået TDN Finans, da generalforsamlingen i Kunlun i forrige uke hadde godkjent budet.

Vil kappe mer enn hver tredje stilling

Zhou lot seg i går tirsdag intervjue av Forbes, som kan røpe at planen er å kvitte seg med mer enn hver tredje av Operas 1.600 ansatte.

– The next step is slashing the company's workforce of 1600 by more than a third, so it can get rid of unprofitable units in emerging markets, skriver det anerkjente tidsskriftet.

De oppsiktsvekkende planene tilsier at over 530 av Operas ansatte risikerer å miste jobbene sine, dersom de kinesiske budgiverne få viljen sin og kjøper selskapet av Oslo Børs.

– Oppkjøpet er ennå ikke gjennomført, så det blir for tidlig for oss å kommentere på dette, sier kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera til digi.no tirsdag kveld. Hun vedgår at selskapet er kjent med Forbes-artikkelen.

Styret og ledelsen i Opera har anbefalt aksjonærene å godta budet. Flere storaksjonærer har gitt forhåndsaksept, men det er foreløpig uvisst hvor mange prosent av aksjene de kinesiske budgiverne har sikret aksept for. De trenger minst 90 prosent for å eventuelt tvangsutløse de øvrige aksjonærene.

Budet som er lansert har en akseptanseperiode som løper fram til 15. mars.

Annet bud

Forbes hevder for øvrig at det har vært en budkrig på Opera, der et annet kinesisk internettselskap, Cheetah Mobile, ikke skal ha nådd opp i konkurransen.

Det eneste budet Opera Software selv har meldt er det gjeldende på 71 kroner per aksje, fra konsortiet bestående av de to Beijing-baserte internettselskapene Kunlun og Qihoo, støttet av investeringsfondene Golden Brick og Yonglian. Dette budet ble kjent i en børsmelding 10. februar.

Dollarmilliardæren Zhou

Zhou Yahui er god for 2,2 milliarder dollar (18,7 milliarder kroner) ifølge Forbes. Et eldre estimat av Bloomberg oppgir at han sitter på verdier for 1,7 milliarder dollar.

39-åringen ble dollarmilliardær nærmest over natten i januar i fjor, da Kunlun ble notert på Shenzen-børsen og markedsverdien mer enn firedoblet seg på et par uker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Zhou er også en serieentreprenør. I 2008 grunnla han Kunlun, som har vokst seg store som web-basert spillselskap. Senest i fjor sikret de seg lisens på Angry Birds, som de etter en avtale med finske Rovio har eneavtale på å bringe til det kinesiske markedet. Tilbake i 2000 skal samme mann ha grunnlagt Huoshen.com, som av ulike kilder er beskrevet som Kinas største nettsted for tegneserier eller anime.

Av utdannelse blir det oppgitt at Zhou Yahui har en teknisk mastergrad fra prestisjeuniversitetet Tsinghua i Beijing.

Kunlun har etter fjorårets vellykkede børsintroduksjon foretatt flere oppkjøp. Så sent som i januar 2016 ble det rapportert at de kjøpte seg opp i datingappen Grindr, som er rettet mot homofile menn. De skal skal ha betalt om lag 93 millioner dollar for 60 prosent eierskap.

Kunlun Tech Co Ltd. har per 9. mars 2016 en markedsverdi på 33,82 milliarder kinesiske yen, tilsvarende 44,16 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.