Budrunde på Fellesdata i gang

Kampen om Fellesdata, Norges siste uavhengige datasentral, går mot slutten. I dag må partene sende inn sine lukkede (milliard)bud.

Kampen om Fellesdata, Norges siste uavhengige datasentral, går mot slutten. I dag må partene sende inn sine lukkede (milliard)bud.

En rekke datagiganter slåss nå om den norske datasentralen Fellesdata. Med i kampen er blant andre IBM, Telenor-deleide EDB Business Partner og trolig amerikanske EDS. I dag er det siste frist for å legge inn et bud.

Etter en serie oppkjøp tidligere på 90-tallet er Fellesdata den eneste frie datasentralen igjen i Norge. Med 720 ansatte og en kundeliste som omfatter en serie store banker og oljeselskaper, er datasentralen en svært attraktiv partner for mange IT-aktører. For i tillegg til sine eiere og bankkunder, har også oljesektoren, med Statoil i spissen, blitt en viktig kunde. Fellesdata er også blitt dyktig på Internett-teknologi og sikker kommunikasjon og er en mulig aktør på ASP-markedet.
Les om budrundens utgangspunkt:
Salget av Fellesdata er også en unik handel, for det finnes ikke flere store datasentral igjen. Salget blir derfor siste tog for en rekke aktører som ønsker å sikre seg et langvarig og sikkert kundegrunnlag i Norge og Norden, sier aktører i IT-bransjen digi.no har snakket med. Dessuten vil et oppkjøp blokkere for konkurrentene.


Fellesdata, med Ole Trasti i spissen, har lagt opp til en rå budrunde: I løpet av dagen må selskapene sende inn sine bud. Senere vil Fellesdata gå inn i sluttforhandlinger med en budgiver. Høyeste bud ligger svært godt an, selv om Fellesdata sier de leter etter en strategisk eier. Det er åpenbart at sparebankene, som i dag eier Fellesdata, presser prisen. For det var uenighet om pris som veltet forrige forsøk på selge datasentralen (i 1997).

Hvor mye Fellesdata ønsker seg for butikken er ikke kjent, men digi.no har hørt sterke rykter om halvannen milliarder kroner. En sentral aktør i spillet rundt Fellesdata som digi.no har snakket med, sier imidlertid at "dette er for dyrt".

Det er spekulert vilt rundt hvem som vil by på Fellesdata, men bare to aktører bekrefter at de er med.

- Vi har lagt inn et bud, mer kan jeg ikke si, kommer det knapt fra Bjørn Trondsen, administrerende direktør i EDB Business Partner.

Trondsen er fra før den største eieren av datasentraler i Norge med Novit og Teamco som har store sentraler i Oslo, Bergen og Trondheim.

Også IBM bekrefter at selskapet er interessert i Fellesdata. IBM var med i forrige kamp om Fellesdata og kjenner selskapet godt - Fellesdata bruker stort sett IBM stormaskiner.

- Vi skal i løpet av dagen bestemme oss for hvorvidt vi vil legge inn et bud, sier Gry Rohde Nordhus, informasjonssjef i IBM Norge til digi.no.

I tillegg er EDS og Merkantildata også nevnt som mulige kjøpere. digi.no lyktes ikke å komme i kontakt med Merkantildatas toppsjef Tom Adolfsen for en kommentar mandag formiddag.

Til toppen