BEDRIFTSTEKNOLOGI

Budsjettsmell for Global One

Global Ones planer om balanse i 1997 gikk i vasken, selskapet vil ikke lenger spå når overskuddet kommer. Prisfall på telekomtjenester og for høye kostnader mener selskapet er årsaken til minusresultatet.

Frode Eriksen
4. feb. 1998 - 14:13

- Vårt internasjonale selskap skulle gått i balanse i fjor. Nå forventer vi et negativt resultat, sier administrerende direktør i Global One i Norge, Mats Düring. Han sier at selskapet nå skal fokusere sterkere på økt effektivitet og kostnadskutt.

Global One i Norge velger likevel å angripe markedet med et priskutt på 46 prosent på de internasjonale teleprisene, noe som blant annet gjør at norske storbrukere vil kunne ringe USA for 1,69 kroner per minutt, uansett tid på døgnet. For fem år siden kostet en samtale med USA rundt seks kroner per minutt.

- Dette er et resultat av en årelang prosess, som nå skyter ekstra fart som følge av teleliberaliseringen som trådte i kraft fra 1. januar i år, sier Düring. Global One er verdens største internasjonale teleoperatør som sammen med sine eiere transporterer mellom 16 og 17 prosent av trafikken.

Men det er ikke alle som tjener like mye på liberaliseringen. Fra nå blir minuttprisen du betaler avhengig av hvor mye du ringer, og hvilken teleoperatør du velger å bruke.

- Samtalene blir dyrest for de som ringer innenlands, privatabonnenter som ringer lite, og de som ikke gidder eller klarer å lete frem det billigste alternativet. Foreløpig er det storkunder som ringer mye internasjonalt som tjener mest på teleliberaliseringen, sier Düring.

- Vanlige innenlandssamtaler i Norge blir ikke vesentlig billigere. Dette henger blant annet sammen med at Telenor forsatt kontrollerer innenlandsmarkedet fordi de eier telenettet inn til hver enkelt bolig.

Düring er mener det ikke blir reell konkurranse på innenlandsk telefontrafikken før telenettet skilles ut i et eget selskap som ikke eies av Telenor.

Abonnenter som velger andre operatører enn Telenor må bruke et ekstra firesifret prefiks når de ringer. Dette er tungvint og hemmer den frie konkurransen. Men Düring spår at prefikset vil bli opphevet fra rundt årtusenskiftet i Norge. Det er allerede opphevet i England, og skal etter planen oppheves i Sverige fra neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.