Buffett øser milliarder til Bill Gates

Verdens nest rikeste mann, den amerikanske investoren Warren Buffett, vil gi bort nesten hele sin enorme formue til verdens fattigste. (NTB)

Verdens nest rikeste mann, den amerikanske investoren Warren Buffett, vil gi bort nesten hele sin enorme formue til verdens fattigste.

I et intervju med finanstidsskriftet Fortune lover 75-åringen å gi bort 85 prosent av sin personlige formue, som er anslått til å være på rundt 280 milliarder kroner.

Mesteparten av pengene skal gå til stiftelsen Bill og Melinda Gates har opprettet for å fremme helse- og utdanningsfremmende tiltak verden over.

Gates-stiftelsen støtter blant annet det internasjonalt vaksineprogrammet for barn i den tredje verden, som også Norge har støttet med milliarder av kroner.

Gates-fondet har fra før en nettoverdi på nærmere 180 milliarder kroner, noe som langt overstiger bruttonasjonalproduktet til mange av de afrikanske landene som får nyte godt av støtten.

Gates-stiftelsen har hittil donert drøyt 66 milliarder kroner siden opprettelsen i 2000, og støttet bare i fjor helse- og utdanningsprosjekter verden over med 8,6 milliarder kroner.

Tidligere i måneden kunngjorde Bill Gates at han ville overlate ledelsen av Microsoft til andre, for å vie mer tid til stiftelsen.

Selv om Gates-stiftelsen nå gir mer bistand enn mange land har de bare 241 ansatte og ledes av den 50 år gamle Microsoft-grunnleggerens far, William Gates.

Det første bidraget fra Buffett, som har bygd opp investeringsfondet Berkshire Hathaway i USA, blir på rundt 9,5 milliarder kroner. Deretter vil bidragene komme årlig.

- Jeg beundrer stort det Bill og Melinda Gates Foundation har fått utrettet, og jeg ønsker å gi den større muligheter i fremtiden, sier Buffett.

I et brev til Gates-stiftelsen opplyser Buffett om at han er i ferd med å endre sitt testamente, for å sikre at pengebidragene fortsetter når han dør.

Men jeg er ved «utmerket helse», understreker den amerikanske investeringslegenden samtidig.

Buffett har tjent sin enorme formue gjennom kløktige investeringer. Han skal ha kjøpt sine første aksjer da han var kun elleve år gammel.

Til toppen