Bull balanserer på kniven

Frankrikes IT-stolthet Bull leverte et nullresultat i første halvår og erklærte at subsidieepoken er slutt.

Frankrikes IT-stolthet Bull leverte et nullresultat i første halvår og erklærte at subsidieepoken er slutt.

Den sterkt reduserte serverleverandøren leverte sine halvårstall fredag: Resultatet ble oppgitt til 1,3 millioner euro for første halvår (fram til 30. juni), mot minus 524 millioner euro i første halvår i fjor. Omsetningen ble redusert med 17,6 prosent til 733 millioner euro.

Bull tilbyr et svært bredt utvalg av maskiner – fra Intel-baserte bladservere til Itanium 2-baserte stormaskiner med selskapets proprietære operativsystem GCOS, via PowerPC-drevne AIX-baserte servere – og er fortsatt en internasjonal leverandør, med så vidt over 50 prosent av omsetningen utenfor Frankrike.

Toppsjef Pierre Bonelli var svært offensiv. Han spådde overskudd for 2003 under ett, og sa at selskapet er inne på et spor med varige driftsoverskudd, med forbehold om at "rekapitaliseringsprosessen" får et lykkelig utfall. Til Financial Times sa Bonelli at Bull er i god form, og har absolutt ikke behov for flere subsidier.

Uansett hva Bonelli sier, ringer det bjeller. Ifølge Computer Business Review har revisorene ennå ikke godkjent regnskapet.

Offisielt har Bull en gjeld på 581 millioner euro. Den omfatter et "forskudd" på 450 millioner euro som den franske staten betalte selskapet i juni i fjor, og som EU-kommisjonen forlangte skulle tilbakebetales innen 17. juni i år. Det skjedde ikke, og EU-kommisjonen besluttet 1. oktober å trekke Frankrike for EU-domstolen med krav om at forskuddet tilbaketales umiddelbart. Den franske regjeringen har svart med et krav om at 80 prosent av forskuddet må avskrives, og viser til at de private kreditorene skal ha gått med på å nøye seg med å få tilbake 20 prosent av det de har utestående.

Rekapitaliseringen kan tenne nye kontroverser. De største eierne i dag er Motorola, NEC og France Telecom med 16,9 prosent av aksjene, og den franske staten med 16,3 prosent. Bidrag fra France Telecom kan stemples som fordekte statlige innskudd, siden teleselskapet er 53 prosent statseid.

Det er ikke åpenbart at rekapitaliseringen vil kunne skje på en måte som innløser fjorårets statslån i samsvar med EUs krav, uten å trekke inn et nytt statlig bidrag gjennom France Telecom.

Likevel spratt Bulls aksjekurs opp 28 prosent da halvårstallene ble kjent.

Til toppen