Bull: Rimelig kontor på under to kilo

Zenith har begått en meget interessant bærbar PC som Bull akter å selge her i landet for rundt 12.000 kroner. Versa Lite veier 1,7 kg og har 4,3 GB disk.

Zenith har begått en meget interessant bærbar PC som Bull akter å selge her i landet for rundt 12.000 kroner. Versa Lite veier 1,7 kg og har 4,3 GB disk.

Zenith Versa Lite

Markedsføres i Norge av Bull AS.

Størrelse: Sub notebook

Vekt: 1,7 kg

Prosessor: Pentium MMX 266 MHz (300 MHz ventes til høsten)

Disk: 4,3 GB

Standard minne: 32 MB

Skjerm: 12,1 tommers TFT med 800 x 600 punkter

Forventet pris eks mva: rundt 12.000 kroner

På pluss-siden noteres at maskinen kombinerer gode egenskaper med lav pris og vekt, og at særlig det lydløse tastaturet bør fremheves.

På minus-siden noteres at tastutlegget er uhensiktsmessig med en spesielt ugunstig løsning for Ctrl-Home og liknende kombinasjoner.

Formelt sett stiller Versa Lite i kategorien "sub notebook". Når du dekker den til med et A4-ark, kan du brette ned 1 cm på hver kortside. Skjermen er på 12,1 tommer, og viser 800 ganger 600 punkter i opptil 24 biters farge. Maskinens beskjedne omfang, hovedgrunnen til at den ikke veier mer enn 1,7 kilogram, gjør det uaktuelt med større skjerm. Skal du ha større skjerm og samme vekt, må du opp i maskiner som koster det dobbelte.

Prosessoren i maskinen jeg fikk låne over en utvidet helg, er en 266 MHz Pentium MMX. Den ble lansert som spesialprosessor for avanserte bærbare maskiner i januar 1998, og tilbys nå på billigsalg. Ifølge Bull AS vil Versa Lite først markedsføres i Norge til høsten, og vil da få en 300 MHz prosessor. Du får ikke det mest moderne hvis du vil ha bærbar og liten vekt.

PC-en Zenith Versa Lite
PC-en Zenith Versa Lite.

4,3 gigabyte disk betyr at du har plass til en del i tillegg til en kontorpakke som Office 2000 Pro (altså med databasen Access), Lotus Notes eller tilsvarende, et lite arsenal av grafikkverktøy og andre hjelpemidler, samt en middelsstor utviklerpakke, som kan tenkes som standardutrustning for en forholdsvis avansert bruker. Drev for CD og diskett tilbys som ekstrautstyr. De koples raskt til en utgang på maskinens høyre side. Dessverre må maskinen slås av når de koples til og fra. Drevene og strømforsyningen har minimale ytre mål, og er svært lette.

Øvrige utganger er det vanlige: skjerm, mus, lyd, serie, parallell, infrarød og USB. På hver side finnes spor til PC-kort. Maskinen har et svært tiltalende ytre i mørk grå "metallic", og gir et robust inntrykk.

Pekeredskapet er en trykkfølsom plate av en moderne typen, der et lite slag oppfattes som et klikk med venstre mustast. Det meste du kan dra muspekeren uten å løfte fingeren fra flaten, er litt over 70 prosent av skjermens bredde eller høyde. Med andre ord får du ofte dratt pekeren et stykke på vei. Så må du flytte fingeren til et annet sted på flaten før du kan fortsette å dra. Dette må gjøres forsiktig slik at fingerfallet ikke oppfattes som et musklikk.

Tastaturet er laget slik at du skriver praktisk talt lydløst, et stort pluss i situasjoner der du ikke vil forstyrre et intervjuobjekt eller andre møtedeltakere. Selv om tastaturet er noe smalere enn det som er standard på bærbare PC-er, har bokstavtastene full bredde. Bare Enter-tasten er for liten. Den har ikke dobbel høyde, slik jeg er vant med.

Lånemaskinen var utstyrt med amerikansk tastatur. Tastene der æ, ø og å skal plasseres, er smalere enn de øvrige bokstavtastene. Utlegget byr ellers på en del overraskelser. Problemet ligger ikke i antall taster, men i disponeringen. På mitt Compaq-tastatur er det 83 taster. Piltastene har hver sin fysiske tast, og Insert, Home, PageUp, PageDown, End og Delete er alle tilgjengelige uten funksjonstast. Versa Lite har 86 taster. De tre nye er avsatt til spesielle Windows-funksjoner som dupliseres av Ctrl-Esc og høyre mustast. Til gjengjeld deler Home og End samme fysiske tast som pil høyre og pil venstre. Det betyr at End - som blant annet brukes i nettlesere for å flytte seg til nederst på en side - krever begge hender: venstre for å trykke Fn-tasten og høyre for å trykk Pil Høyre.

En annen uhensiktsmessig løsning er at høyre Ctrl mangler. Ctrl-Home som tas med høyrehånds tommel og ringfinger på standardtastaturer og på de fleste bærbare - og som brukes kurant til å komme raskt tilbake til øverst i et Word-dokument - krever på Versa Lite at du holder Fn og Ctrl nede med to fingre på venstre hånd, og trykker Pil Venstre med høyre hånd. Det er unødvendig tungvint, og tastaturdesignerne hos Zenith kan umulig ha rådført seg med dataerfarne skribenter.

Det lite gjennomtenkte tastutlegget skjemmer et ellers tiltrekkende produkt. Tastaturets lydløse gang, den utmerkede skjermen, de minimale ytre mål og den lave vekta kombineres med høy kapasitet på disk og minne - 32 megabyte er standard, utlånsmaskinen hadde 96 megabyte - slik at maskinen må betraktes som fullvoksen PC, trass i noe gammelmodig prosessor. Prisen på rundt 12.000 kroner eks mva - den endelige prisen blir fastsatt når Versa Lite kommer i salg til høsten - er svært interessant. Det er 50 prosent mer enn Hewlett-Packards Jornada 820 som har sammenliknbare ytre mål og vekt. At man ikke behøver å gå lenger opp i pris enn 4000 kroner for å få en enhet som lar deg helt sløyfe bord-PC-en - Jornada er som kjent en "PC companion" - maner til ettertanke.

Til toppen